In een nieuw rapport stelt Wakker Dier vandaag de 'misstanden' rondom het in Nederlandse supermarkten verkochte Iers rundvlees aan de orde. De Ierse voedselkwaliteitsorganisatie Bord Bia is verontwaardigd. "Om de reputatie van het rundvleesproductiesysteem van onze hele natie op basis van een analyse van slechts 13 boerderijen te beoordelen en te schaden, is onrechtvaardig en moedwillig vals."
Afgelopen winter (2017-2018) deed Wakker Dier onderzoek naar de omstandigheden waaronder Iers rundvlees wordt geproduceerd. Waarom daar?
"Iers rundvlees wordt verkocht in bijna alle Nederlandse supermarkten. Als zij dit vlees promoten, gaat dat vaak gepaard met beelden van schone, grazige weiden met veel, heel veel, ruimte. Het Ierse rundvlees heeft mede daardoor een imago van diervriendelijk, duurzaam en extensief. Dat is het zomerse plaatje," schrijft Wakker Dier in het vandaag verschenen 'literatuur- en undercover'-onderzoek Misstanden bij Ierse runderen.
"Het winterse plaatje is heel anders", aldus Wakker Dier. "Dan staan de runderen vier tot vijf maanden op stal. De omstandigheden in die stallen zijn niet te vergelijken met de ruime weilanden. Uit literatuuronderzoek blijkt dat er weinig op diervriendelijkheid gerichte eisen worden gesteld aan de winterhuisvesting van Ierse runderen."
De Ierse kwaliteitsbewaker en promotie-organisatie Bord Bia is furieus omdat ze niet weet of de beelden van het handjevol boeren dat Wakker Dier bezocht wel door haar is gecertificeerd. Wakker Dier wil niet vertellen om welke boeren het gaat. Omdat het imago van Ierland in het geding is, spreekt Bord Bia van moedwillige valsheid. De Ieren herkennen zich niet in het beeld dat Wakker Dier onder hun Nederlandse consumenten schetst.
'Kiloknaller'
Wakker Dier wil dat de Ierse veehouders meer aan dierenwelzijn doen conform Nederlandse eisen, vertelt ons Anne Hilhorst van Wakker Dier. Die eisen zijn gebaseerd op een leven dat zich voornamelijk in stallen afspeelt; ze leggen daarom een heel ander accent dan de Ierse die het accent op buitenleven en de grasmat leggen. Bij stieren wil Wakker Dier bovendien de garantie dat ze bij castratie verdoofd worden. Wordt aan die eisen niet voldaan, dan noemt Wakker Dier zowel het vrouwelijke als mannelijke Ierse rundvlees een 'kiloknaller'. Via die beproefde strategie zet Wakker Dier druk op de consument en de supermarkt om te stoppen met Iers rundvlees. Als de Ieren aan de eisen van Wakker Dier willen voldoen, moeten ze speciaal voor de export naar ons land Hollandse stallen bouwen, met zachte ligplekken en zonder betonnen vloeren.
In De Volkskrant legt Wakker Dier uit dat het de organisatie niet om het 'binnen staan' te doen is, maar om het totaal aan dierenwelzijnsmaatregelen. Nederlandse koeien staan immers wel langer en vaker binnen. Bram Bos, veehouderij-expert aan de WUR, relativeert de ernst: "Het is bekend dat Ierse runderen in de wintermaanden vaker dan in Nederland in relatief oude stallen worden ondergebracht. In Ierland zijn de runderen een groter deel van het jaar buiten, en daardoor ligt er minder nadruk op de kwaliteit van de stal waarin ze ’s winters leven." Maar dat betekent nog niet dat ze daardoor een minder goed leven hebben. "Grosso modo zou je kunnen zeggen: in Ierland is het binnen slechter en in Nederland, waar de koeien iets langer op stal staan, is het binnen beter."
Wakker Dier wil het alletwee: altijd buiten en bij guur weer lekker binnen in een mooie stal. Het is bekend dat moderne koeien die stal niet zelden prefereren boven de hele dag buiten moeten lopen.
Eigen en eerlijk vlees
Misschien is er een goede reden om in Nederland alleen nog eigen weidevlees van oude melkkoeien te willen eten. Dat heeft een mix van heel beperkt buiten moeten en die betere stal. Omdat er niet genoeg eigen slachtdieren beschikbaar voor de Nederlandse markt zijn, beperkt dat ook meteen de consumptie van rundvlees. Zomaar doen, als basis voor verdere campagnes? Dat maakt meteen de Nederlandse worstkoe veel meer waard; dat is ook goed voor de boer.
Wakker Dier zou bovendien iets kunnen doen aan de stieren die nu twee sterren van de Dierenbescherming krijgen en waar een aantal supermarkten goed mee denkt te doen: die dieren komen in Nederland helemaal niet buiten. Dat is niet eerlijk, want consumenten verwachten iets anders.
Dit artikel afdrukken
"Iers rundvlees wordt verkocht in bijna alle Nederlandse supermarkten. Als zij dit vlees promoten, gaat dat vaak gepaard met beelden van schone, grazige weiden met veel, heel veel, ruimte. Het Ierse rundvlees heeft mede daardoor een imago van diervriendelijk, duurzaam en extensief. Dat is het zomerse plaatje," schrijft Wakker Dier in het vandaag verschenen 'literatuur- en undercover'-onderzoek Misstanden bij Ierse runderen.
"Het winterse plaatje is heel anders", aldus Wakker Dier. "Dan staan de runderen vier tot vijf maanden op stal. De omstandigheden in die stallen zijn niet te vergelijken met de ruime weilanden. Uit literatuuronderzoek blijkt dat er weinig op diervriendelijkheid gerichte eisen worden gesteld aan de winterhuisvesting van Ierse runderen."
De Ierse kwaliteitsbewaker en promotie-organisatie Bord Bia is furieus omdat ze niet weet of de beelden van het handjevol boeren dat Wakker Dier bezocht wel door haar is gecertificeerd. Wakker Dier wil niet vertellen om welke boeren het gaat. Omdat het imago van Ierland in het geding is, spreekt Bord Bia van moedwillige valsheid. De Ieren herkennen zich niet in het beeld dat Wakker Dier onder hun Nederlandse consumenten schetst.
'Kiloknaller'
Wakker Dier wil dat de Ierse veehouders meer aan dierenwelzijn doen conform Nederlandse eisen, vertelt ons Anne Hilhorst van Wakker Dier. Die eisen zijn gebaseerd op een leven dat zich voornamelijk in stallen afspeelt; ze leggen daarom een heel ander accent dan de Ierse die het accent op buitenleven en de grasmat leggen. Bij stieren wil Wakker Dier bovendien de garantie dat ze bij castratie verdoofd worden. Wordt aan die eisen niet voldaan, dan noemt Wakker Dier zowel het vrouwelijke als mannelijke Ierse rundvlees een 'kiloknaller'. Via die beproefde strategie zet Wakker Dier druk op de consument en de supermarkt om te stoppen met Iers rundvlees. Als de Ieren aan de eisen van Wakker Dier willen voldoen, moeten ze speciaal voor de export naar ons land Hollandse stallen bouwen, met zachte ligplekken en zonder betonnen vloeren.
Grosso modo zou je kunnen zeggen: in Ierland is het binnen slechter en in Nederland, waar de koeien iets langer op stal staan, is het binnen beterWakker Dier wil het alletwee
In De Volkskrant legt Wakker Dier uit dat het de organisatie niet om het 'binnen staan' te doen is, maar om het totaal aan dierenwelzijnsmaatregelen. Nederlandse koeien staan immers wel langer en vaker binnen. Bram Bos, veehouderij-expert aan de WUR, relativeert de ernst: "Het is bekend dat Ierse runderen in de wintermaanden vaker dan in Nederland in relatief oude stallen worden ondergebracht. In Ierland zijn de runderen een groter deel van het jaar buiten, en daardoor ligt er minder nadruk op de kwaliteit van de stal waarin ze ’s winters leven." Maar dat betekent nog niet dat ze daardoor een minder goed leven hebben. "Grosso modo zou je kunnen zeggen: in Ierland is het binnen slechter en in Nederland, waar de koeien iets langer op stal staan, is het binnen beter."
Wakker Dier wil het alletwee: altijd buiten en bij guur weer lekker binnen in een mooie stal. Het is bekend dat moderne koeien die stal niet zelden prefereren boven de hele dag buiten moeten lopen.
Eigen en eerlijk vlees
Misschien is er een goede reden om in Nederland alleen nog eigen weidevlees van oude melkkoeien te willen eten. Dat heeft een mix van heel beperkt buiten moeten en die betere stal. Omdat er niet genoeg eigen slachtdieren beschikbaar voor de Nederlandse markt zijn, beperkt dat ook meteen de consumptie van rundvlees. Zomaar doen, als basis voor verdere campagnes? Dat maakt meteen de Nederlandse worstkoe veel meer waard; dat is ook goed voor de boer.
Wakker Dier zou bovendien iets kunnen doen aan de stieren die nu twee sterren van de Dierenbescherming krijgen en waar een aantal supermarkten goed mee denkt te doen: die dieren komen in Nederland helemaal niet buiten. Dat is niet eerlijk, want consumenten verwachten iets anders.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er zijn geen regels voor volwassenheid.
Marc #13 "Het zou van volwassenheid getuigen als ze ook op Foodlog onderdeel willen zijn van de beeld- en meningsvorming"
Wakker Dier is business-lid van Foodlog.
Waarom weet ik niet. Moet kunnen.
Ik ben ook wel eens lid geweest van een partij...
Wakker Dier heeft wederom een steen in de vijver gesmeten en kijkt nu toe hoe het water over de randen klotst. Het zou van volwassenheid getuigen als ze ook op Foodlog onderdeel willen zijn van de beeld- en meningsvorming. Samen uit, samen thuis.
In Nederland lukt dat WD natuurlijk niet meer om onder een Poolse naam, slecht engels sprekend, met een undercover cameraatje 'mis-toestanden' te filmen.
Val je direct door de mand.
Ik ken Ierland goed. Waarschijnlijk konden jullie, de Ieren goed kennende, jullie buikje ook nog vol eten alvorens een hartelijk afscheid. Bij een boer, die jullie zeker trots alles toonde.
Geslaagde onderzoek, of.. een geslaagde vakantie gesupported door W.D. ?
Verder roept de volgende alinea ook vragen op:
" Er is dus sprake van een selecte steekproef en mede om die reden willen wij
niet pretenderen dat het praktijkgedeelte van het onderzoek representatief is voor de
gehele Ierse vleesrund-sector. Dat beogen wij ook niet. We hebben slechts willen laten zien
hoe de vleesrundhouderij er in de praktijk in Ierland uit kan zien..."
Ik geef het pseudo-onderzoek, dat ik helemaal las..., een 3 op 10
(Ons onderzoek naar de temperatuur van het ijs bij ijscoventers betreft alleen die ijscoventers, die uitgaande van zeer snelle verkoop op erg warme dagen, geen koeling hebben. Het ijs was hoger van temperatuur dan ijsgekoeld ijs.)
ps. 1. Wat waren de screeningscriteria voor de lijst van het onderzoek. Leuke country side ? Of een Ierse zusterpartij ?
ps. 2. Als WD ballen heeft, sturen ze hun filmpjes onder ref. WD naar de boeren die ze bezochten,
en gaan ze volgend jaar eens terug om te kijken hoe de stand van zaken is.. Ik vind het een beetje laf.
ps. 3. Eigenlijk mag Foodlog dit soort onderzoeken ook wel screenen voor plaatsing... Opmerking van de WUR is dan ook zeer terecht.
Dick Veerman,
De dieren op de foto bij het artikel lijken mij inderdaad stieren.
Ik bedoel de manier van veehouden zoals de foto's dat tonen in de eerste link "Misstanden bij Ïerse runderen". De eerste foto in die link dat zijn vrouwelijke dieren.
Volgens mij is er sprake van behoorlijke misstanden. In Nederland hebben wij de gezondheids- en dierenwelzijnswet (volgens mij gebaseerd op een E.U. wet) waar diverse geboden en verboden zijn voorgeschreven, zoals:
- ieder dier moet over een schone droge ligplaats kunnen beschikken
- zacht ligbed, bijv. rubber mat, volledige beton(rooster)vloer zoals op de foto mag dus niet.
- voldoende voer van goede kwaliteit.
- continu kunnen beschikken over schoon en fris drinkwater.
- geen scherpe uitstekende delen (aan hekken e.d.) zodat de dieren zich niet kunnen verwonden.
etc. etc.
Zeer terecht deze wet. Dus zelfs zonder ster moeten dieren al fatsoenlijk gehouden worden.