In eigen land kreeg premier Theresa May te maken met 'een vlammend opiniestuk' van voormalig brexit-minister David Davis, die de regering in The Times oproept tot 'muiterij'. Ook de Noord-Ierse Democratic Unionist Party - de gedoogpartner van May's minderheidsregering - dreigt met oproer.

De ophef draait om de Ierse grenskwestie. Noord-Ierland dreigt gescheiden te raken van het Verenigd Koninkrijk of dramatisch te verarmen als de brexit niet goed geregeld wordt. Omdat het van tweeën één is, is een goede regeling altijd de verkeerde voor iemand die het er niet mee eens is.

May zou twee concessies willen doen om de brexitimpasse te doorbreken. "De ene concessie is dat de Britten na de brexit en de overgangsperiode die daarop volgt in een douaneunie met de EU blijven, de ander dat Noord-Ierland in een soort van Europese interne markt voor goederen blijft," zo vat het FD samen. Beide concessies zouden tijdelijk zijn totdat er een andere oplossing is om controles te voorkomen op goederentransporten langs de Iers-Noord-Ierse grens.

Ook vanuit Brussel werden de verwachtingen al snel getemperd. "Ondanks intensieve pogingen, blijven enkele sleutelkwesties open, inclusief die van de achtervang die ervoor moet zorgen dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland," liet Barnier weten. May's oplossing is er immers eentje die, de facto, de Britten binnen de Unie laat voor wat betreft het vrije verkeer van goederen. Zo eten de Britten toch mee van het vasteland. Dat ligt echter weer gevoelig bij de andere lidstaten die zo'n regeling tot op heden steeds een vorm van 'wel de lusten, maar niet de lasten' vonden.

Volgens The Week bereidt David Davis zich voor om May op te volgen nadat ze definitief gestruikeld zal zijn over haar aanpak van brexit. In een kabinetsoverleg morgen over de concessies van May, zouden 9 minister haar plannen willen torpederen; 4 daarvan zouden bereid zijn af te treden. Dat zou het einde van de regering betekenen.
Dit artikel afdrukken