In augustus van dit jaar besloot een jury in Californië een schadevergoeding van €250 miljoen toe te kennen aan Dewayne Johnson, een schooltuinman die claimde kanker te hebben gekregen van onkruidverdelger Roundup. Rechter Suzanne Bolanos van het Gerechtshof in San Francisco overweegt nu de zaak te heropenen omdat de tot dusver aangedragen bewijzen niet volstaan voor een schadevergoeding van een dergelijke omvang. Ook het verband tussen Johnsons kanker en zijn Roundupgebruik zou onvoldoende onderbouwd zijn.

Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het proces mogelijk over moet. De beurskoers van Bayer steeg flink. "Een nieuw proces zou Bayer in staat stellen om de argumenten rond de veiligheid van zijn op glyfosaat gebaseerde producten te herzien", aldus een analist. "In het beste geval zou Bayer het nieuwe proces zelfs kunnen winnen." En zou Bayer opnieuw in het ongelijk worden gesteld, dan is er altijd de mogelijkheid dat de schadevergoeding wordt verlaagd. In de VS alleen al liggen nog 8.700 schadeclaims over Roundup te wachten op behandeling door de rechtbanken. De zaak van Dewayne Johnson was de eerste.

Het Duitse Bayer nam dit jaar het Amerikaanse Monsanto over, de producent van Roundup, het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld. Monsanto heeft altijd volgehouden dat Roundup niet schadelijk is. Over het actieve bestanddeel in Roundup, glyfosaat, spelen zowel op politiek als op wetenschappelijk niveau al jaren controverses.
Dit artikel afdrukken