Een compromis over het belangrijkste knelpunt - de Ierse grens - zou mogelijk zijn, volgens verschillende bronnen. "We zijn er nog niet. Maar we willen er graag uitkomen met de Britse regering om tot een akkoord te komen", zei Juncker volgens Der Standard, Kurier en Der Falter.

Groot-Brittannië stapt maart aanstaande uit de EU, maar de besprekingen over controles tussen de EU-lidstaat Ierland en de Britse provincie Noord-Ierland waren in een impasse beland. Juncker wil daar vanaf: "We moeten af van dit no-deal-scenario. Het zou niet goed zijn voor Groot-Brittannië of voor de rest van de (Europese) Unie." Het zou bijvoorbeeld voor Nederland de nodige handel in voedsel in gevaar brengen omdat Engeland veel vanuit Nederland importeert.

Het Britse brexit-ministerie zei afgelopen vrijdag dat het Noord-Ierland graag bij Groot-Brittannië wil blijven laten horen en dat er geen nieuwe douane-barrières tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk mogen komen, tenzij de Noord-Ierse deelregering daarmee instemt.

"Wij zullen aan tempo blijven werken om deze onderhandelingen in de herfst af te ronden," zei een Britse regeringswoordvoerder vandaag.

Groot-Brittannië en de EU willen een tijdige scheidingsovereenkomst én een deal over hun betrekkingen na de brexit. Die moeten klaar zijn voor de twee aanstaande topontmoetingen van de leiders van de EU-lidstaten op 17-18 oktober en 17-18 november. Volgens Juncker lukt het misschien nog net niet in oktober, maar in november wel.
Dit artikel afdrukken