Voor de Britse boeren is dat bepaald catastrofaal, schrijft Boerderij. Hun producten moeten door de EU gecertificeerd worden. Anders mogen ze niet worden geëxporteerd naar de EU, maar al evenmin naar andere landen.

“Het duurt zeker een half jaar, vermoedelijk veel langer, voordat dat geregeld kan worden", zegt de National Farmers Union (NFU) zowel optimistisch als paniekerig. "Dat betekent dat we al die tijd een feitelijk handelsembargo hebben voor de EU." En daar is de paniek nog niet compleet mee benoemd. "Daarna gaat de EU haar externe exportheffingen invoeren voor alles wat Brits is", zegt de NFU, "dan kunnen we daar nooit meer concurreren.”

De NFU wees al eerder op de ook op Foodlog vele malen besproken dreigende tekorten door vergelijkbare importvraagstukken. Ook de ingevoerde voeding en dranken, waar Groot-Brittannië afhankelijk van is omdat het land relatief weinig zelfvoorzienend is, zullen met oponthoud worden geconfronteerd. De NFU vindt dat dat aspect van brexit alle aandacht heeft gehad maar dat het belang van de Britse boeren onderbelicht is gebleven. "De export van lamsvlees naar Frankrijk", zegt de NFU, "is van levensbelang voor onze schapenhouders, de zuivel exporteert steeds meer kaas naar de EU. In veel Zuid-Europese landen verkopen we het bruine kippenvlees wat de Britten niet lusten. Al die handel dreigen we kwijt te raken, tijdelijk of voorgoed. Dat zou een ware ramp zijn.”

Onderwijl meldt Trouw dat de Britse brexiteer, oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Londen Boris Johnson er alles aan doet om May schipbreuk te laten lijden. Voor zijn boeren heeft hij alvast geen alternatief.
Dit artikel afdrukken