Davis denkt dat het uiteindelijk wel goed zal komen. Hij schat de kans op een deal op 80 à 90%. Maar welke vorm die deal aan zal nemen is op dit moment nog volstrekt onduidelijk. Binnen May's eigen partij is haar Chequers-plan voor een zachte brexit een splijtzwam. Volgens dat plan blijft het vrije verkeer van goederen met de EU intact en kan een 'harde' grens met Ierland vermeden worden. Maar de overige EU-leiders schoten het Chequers-plan al af omdat de interne markt nu eenmaal ook vrij verkeer van personen, diensten en kapitaal omvat. May volhardt vooralsnog dat ze nadere uitleg van de EU wil en anders voor een 'no deal' zal gaan.

Politiek speelt ze hoog spel. Zowel binnen haar partij, het Britse Parlement als bij de oppositie heerst scepsis over de haalbaarheid van haar Chequers.

Maar 'bloody difficult woman'-May weet van geen wijken. Vandaag zei ze op de BBC "I do believe in Brexit. Crucially, I believe in delivering Brexit in a way that respects the vote and delivers on the vote of the British people while also protecting our union, protecting jobs and ensuring we make a success of Brexit for the future."

Als we de interne markt verlaten en voor een vrijhandelsverdrag gaan zoals de EU met Canada heeft, komt er een harde grens in Noord-Ierland. Als we niet uit de interne markt gaan, blijven we gebonden aan de bijbehorende regels en verdwijnt de rationale voor de brexit
'Het probleem met brexit is brexit'
Doet ze dat uit plichtsbesef of tegen beter weten in? Vóór het referendum was May tegen de brexit. Maar nu ze er zelf verantwoordelijk voor is, wil ze van geen wijken weten. "Ze wil de Britten hoe dan ook veilig naar het einde van de brexittunnel loodsen" schrijft het FD. Oud-premier Tony Blair, van oppositiepartij Labour, formuleerde het deze week zo: "Het probleem met brexit is brexit. De regering is niet zozeer incompetent, maar zit simpelweg met een probleem opgezadeld waar geen oplossing voor is. Als we de interne markt verlaten en voor een vrijhandelsverdrag gaan zoals de EU met Canada heeft, komt er een harde grens in Noord-Ierland. Als we niet uit de interne markt gaan, blijven we gebonden aan de bijbehorende regels en verdwijnt de rationale voor de brexit."

Grensprobleem
Ook Herman van Rompuy, de voormalige president van de EU, is van mening dat het probleem van brexit zich concentreert rond de Ierse grens. De manier waarop Groot-Brittannië dat probleem oplost zullen de Britten een voorschot nemen op de toekomstige relaties tussen de EU en hun land, voorspelt hij. Het kan nog veel absurder, waarschuwt Van Rompuy: "Stel nu dat May zonder deal naar het parlement moet. Dan zal dat parlement neen stemmen. Of anders uitgedrukt: neen tegen de neen van May. Wat dan? Dan komen er allicht nieuwe verkiezingen. Of zelfs een nieuw referendum. Niets in het leven is onomkeerbaar, zelfs de brexit niet. Dat zeg ik altijd tegen mijn Britse vrienden."

Niets in het leven is onomkeerbaar, zelfs de brexit niet. Dat zeg ik altijd tegen mijn Britse vrienden
'Brexit-buddies'
Ondertussen schrijdt de tijd voort. Toen May zei dat ze nog liever een 'no deal' wilde dan een slechte deal, haalde onze premier Mark Rutte daar al min of meer zijn schouders over op. Ons land is beter voorbereid op een no-deal brexit dan jullie Britten zelf, klonk het. De Nederlandse douane heeft al aangegeven in maart 2019 klaar te zijn op de nieuwe douaneformaliteiten. Ruim 900 nieuwe douaniers op de ferryterminals van Rotterdam, IJmuiden, Vlissingen en Moerdijk moeten de im- en exportactiviteiten in goede banen kunnen leiden.

Toch "bibberen" Nederlandse bedrijven voor de brexit, schrijft het FD. Groot-Brittannië is voor het Nederlandse bedrijfsleven na Duitsland en België de derde grote exportbestemming. Lange files en vertraging door het ontbreken van de juiste formulieren vormen een bedreiging bij de export van bijvoorbeeld bloemen, groente of vlees. De grote bedrijven hebben over het algemeen hun zaken al wel op orde, de risico's in kaart gebracht en scenario's opgesteld. Bij het MKB is dat minder evident, vandaar dat de overheid, MKB Nederland, NBCC (de Brits-Nederlandse Kamer van koophandel) en nog enkele partijen het project 'Brexit-buddies' in het leven geroepen hebben.

'Brexit-moe'
Een dergelijk initiatief ontbreekt ten enenmale aan Britse zijde. Twee derde van het Britse bedrijfsleven heeft nog geen enkele risico-inschatting gemaakt voor als er straks een no deal uitkomt, ontdekten de British Chambers of Commerce (de Kamers van Koophandel). De 5,7 miljoen Britse MKB-bedrijven "wachten ofwel op meer duidelijkheid voor ze in actie komen, of lijden aan brexit-moeheid en zijn niet langer bezig met het proces omdat ze geloven dat het hen toch niet zal treffen."

Het wordt een spannend weekje 'brexit-watchen' in Birmingham. May horen we daar aanstaande woensdag.

Dit artikel afdrukken