Groentefabrikant HAK introduceert rode kool en rode bieten in pot helemaal zonder toegevoegde suiker en zout. We kookten appelmoes zonder toegevoegde suiker en maakten daar een rode kool schotel mee.
HAK wil klanten helpen om te eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
De totale hoeveelheid suikers komt bij deze producten alleen van de natuurlijk aanwezige suikers in de groenten en de appelen. Maar de nieuwe potjes bevatten ook aanzienlijk minder natuurlijke suiker dan de klassieke conserven. Zo is bij de Rode Kool gebruik gemaakt van appelsoorten die een licht zoete smaak geven en weinig suiker bevatten. Dankzij kruiden en specerijen, zoals kaneel, ui en lavas, krijgen de producten extra smaak.
“De traditionele varianten Rode Kool met Appel en Rode Bieten blijven overigens gewoon in het assortiment,” aldus Nicole Freid, directeur Marketing en Innovatie bij HAK. In deze klassiekers is ook het suiker- en zoutgehalte verlaagd, tot 20% in suiker en 40% in zout.
HAK adviseert consumenten die gezond willen eten om niet alleen naar toegevoegde suikers te kijken, maar ook naar de van nature aanwezige suikers. In 2013 is daar verwarring over ontstaan met HAKs appelmoes 0%.
We namen de proef op de som. Zelfgemaakte appelmoes van gelijke hoeveelheden Jonagold en Goudreinetten zonder toegevoegde suiker heeft volgens de redactie van Foodlog precies de juiste rinse smaakbalans van zoet en zuur. De 0% appelmoes van HAK was opmerkelijk genoeg een stuk minder zoet. HAK lijkt vromer dan de paus, wat appelmoes betreft althans.
Dit artikel afdrukken
De totale hoeveelheid suikers komt bij deze producten alleen van de natuurlijk aanwezige suikers in de groenten en de appelen. Maar de nieuwe potjes bevatten ook aanzienlijk minder natuurlijke suiker dan de klassieke conserven. Zo is bij de Rode Kool gebruik gemaakt van appelsoorten die een licht zoete smaak geven en weinig suiker bevatten. Dankzij kruiden en specerijen, zoals kaneel, ui en lavas, krijgen de producten extra smaak.
“De traditionele varianten Rode Kool met Appel en Rode Bieten blijven overigens gewoon in het assortiment,” aldus Nicole Freid, directeur Marketing en Innovatie bij HAK. In deze klassiekers is ook het suiker- en zoutgehalte verlaagd, tot 20% in suiker en 40% in zout.
HAK adviseert consumenten die gezond willen eten om niet alleen naar toegevoegde suikers te kijken, maar ook naar de van nature aanwezige suikers. In 2013 is daar verwarring over ontstaan met HAKs appelmoes 0%.
We namen de proef op de som. Zelfgemaakte appelmoes van gelijke hoeveelheden Jonagold en Goudreinetten zonder toegevoegde suiker heeft volgens de redactie van Foodlog precies de juiste rinse smaakbalans van zoet en zuur. De 0% appelmoes van HAK was opmerkelijk genoeg een stuk minder zoet. HAK lijkt vromer dan de paus, wat appelmoes betreft althans.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat hebben jullie nu nagekookt? In de kop van het artikel gaat het over de rode kool en de rode bieten en in de laatste alinea over de appelmoes.
Excuus voor de verwarring. Ik paste de intro aan. We kookten zelf appelmoes van de genoemde appels en maakten daar een rode kool mee klaar. We vergeleken de appelmoezen: die van ons en die van Hak. De onze was zoeter. Hak lijkt dus ook nog eens appels te selecteren die niet te zoet zijn
Waarom de kleinere rode biet vermengen.... Dan kun je net zo goed de suikerbiet direct toevoegen. Beide bieten zijn immer Beta Vulgaris en wijken eigenlijk niet van elkaar af? Volgens mij zijn suikerbieten hoger geconcentreerd, dus hoef je niet zo de boel voor de gek te houden. Het gaat immers om de verzoeting van je totaalproduct. En we zijn toch niet vergeten dat Honger rauwe Bonen Zoet maakt en er derhalve naast tulpenbollen suikerbieten in de Hongerwinter soms noodzakelijkerwijs op het menu stonden...
(En zoals wij allen weten kwam de suikerindustrie op na de Napoleontische Tijd vanwege het Continetale Stelsel en in 1858 startte in ons land in Zevenbergen de suikerindustrie echt. Dat was pas transitie. Landbouw doet daar doorlopend aan).
Nu ik de site (en de potten) van HAK eens beter bekijk gaat het bij de Rode Kool alleen om de variant met Appel en bij de Rode Bieten alleen om de variant zoetzuur. Daar staat nu bij % toegevoegd zout. Over toegevoegde suiker wordt niets vermeld.
Het is toch roomser dan de paus? Bieten (evenals wortelen en doppers) doe je geen suiker over, zoet genoeg. Zout hoeft ook niet. Nou de prijsverschillen met potjes van anderen met dezelfde inhoud nog wat dubbeltjes verlagen.