Wil het land dan de productie verdubbelen? Nee, de initiatiefnemers van het referendum Ernährungssouveränität willen alleen dat importen ook op dezelfde basis geproduceerd zijn.

Zo kan het land zijn eigen productie helemaal biologisch en kleinschalig houden door de hoge kosten daarvan te beschermen tegen de aanmerkelijk lagere kostenniveaus van geïmporteerde landbouwproducten.

Er is wel een probleem. Niet alle Zwitsers zijn rijk, zodat een keuze voor soevereiniteit een belangrijk aantal consumenten opzadelt met extreem hoge prijzen.

Trouw noteert dat als volgt: Lang niet alle Zwitsers kunnen het zich permitteren hun duurzame principes voorrang te geven. "De droevige waarheid is" zegt Babette Sigg (56), voorzitter van de christen-democratische vrouwen in het parlement en directeur van het Consumentenforum, "dat veel consumenten vooral op de prijs moeten letten. Normale consumenten moeten zich met hun hoge huren en dito zorgverzekeringen wel tweemaal bedenken voordat ze naar de duurdere bio producten grijpen."

De Zwitserse industrie (Nestlé, Roche, Novartis) is bang voor represailles als betaalbare buitenlandse landbouwproducten geweerd zullen worden. Het betekent bovendien dat ook de beroemde Zwitserse chocolade alleen nog gemaakt mag worden van cacao die geheel naar Zwitserse eisen elders in de wereld wordt verbouwd en geoogst. Die wordt onbetaalbaar in zijn exportversie. Ook de Zwitserse regering hoopt daarom dat het referendum zondag a.s. op een Nee zal uitlopen. De peilingen laten een stemming zien die rond de 50% hangt.
Dit artikel afdrukken