Terwijl Zwitserland de helft van zijn voedsel importeert, stemt het land op 23 september over voedselsoevereiniteit op een kleinschalige basis. Biologische voeding, eerlijke prijzen, biodiversiteit en lokale productie staan centraal.
Wil het land dan de productie verdubbelen? Nee, de initiatiefnemers van het referendum Ernährungssouveränität willen alleen dat importen ook op dezelfde basis geproduceerd zijn.
Zo kan het land zijn eigen productie helemaal biologisch en kleinschalig houden door de hoge kosten daarvan te beschermen tegen de aanmerkelijk lagere kostenniveaus van geïmporteerde landbouwproducten.
Er is wel een probleem. Niet alle Zwitsers zijn rijk, zodat een keuze voor soevereiniteit een belangrijk aantal consumenten opzadelt met extreem hoge prijzen.
Trouw noteert dat als volgt: Lang niet alle Zwitsers kunnen het zich permitteren hun duurzame principes voorrang te geven. "De droevige waarheid is" zegt Babette Sigg (56), voorzitter van de christen-democratische vrouwen in het parlement en directeur van het Consumentenforum, "dat veel consumenten vooral op de prijs moeten letten. Normale consumenten moeten zich met hun hoge huren en dito zorgverzekeringen wel tweemaal bedenken voordat ze naar de duurdere bio producten grijpen."
De Zwitserse industrie (Nestlé, Roche, Novartis) is bang voor represailles als betaalbare buitenlandse landbouwproducten geweerd zullen worden. Het betekent bovendien dat ook de beroemde Zwitserse chocolade alleen nog gemaakt mag worden van cacao die geheel naar Zwitserse eisen elders in de wereld wordt verbouwd en geoogst. Die wordt onbetaalbaar in zijn exportversie. Ook de Zwitserse regering hoopt daarom dat het referendum zondag a.s. op een Nee zal uitlopen. De peilingen laten een stemming zien die rond de 50% hangt.
Dit artikel afdrukken
Zo kan het land zijn eigen productie helemaal biologisch en kleinschalig houden door de hoge kosten daarvan te beschermen tegen de aanmerkelijk lagere kostenniveaus van geïmporteerde landbouwproducten.
Er is wel een probleem. Niet alle Zwitsers zijn rijk, zodat een keuze voor soevereiniteit een belangrijk aantal consumenten opzadelt met extreem hoge prijzen.
Trouw noteert dat als volgt: Lang niet alle Zwitsers kunnen het zich permitteren hun duurzame principes voorrang te geven. "De droevige waarheid is" zegt Babette Sigg (56), voorzitter van de christen-democratische vrouwen in het parlement en directeur van het Consumentenforum, "dat veel consumenten vooral op de prijs moeten letten. Normale consumenten moeten zich met hun hoge huren en dito zorgverzekeringen wel tweemaal bedenken voordat ze naar de duurdere bio producten grijpen."
De Zwitserse industrie (Nestlé, Roche, Novartis) is bang voor represailles als betaalbare buitenlandse landbouwproducten geweerd zullen worden. Het betekent bovendien dat ook de beroemde Zwitserse chocolade alleen nog gemaakt mag worden van cacao die geheel naar Zwitserse eisen elders in de wereld wordt verbouwd en geoogst. Die wordt onbetaalbaar in zijn exportversie. Ook de Zwitserse regering hoopt daarom dat het referendum zondag a.s. op een Nee zal uitlopen. De peilingen laten een stemming zien die rond de 50% hangt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
“Er is wel een probleem. Niet alle Zwitsers zijn rijk, zodat een keuze voor soevereiniteit een belangrijk aantal consumenten opzadelt met extreem hoge prijzen.“ Was er laatst niet in het nieuws dat de boer voor de paprika’s (dacht ik) die in de super iets van €1,50 kosten slechts €0,19 beurt? Is het niet mogelijk die enorme ongelijkheid tussen producent en de “handel” aan te pakken?
Dit is een helder geval van voedselsoevereiniteit. Als zodanig zeer interessant.
Of het ook verstandig en sociaal is, is iets anders, maar dat moeten de Zwitsers zelf uitmaken.
Ik zou willen dat ook de EU dezelfde eisen stelt aan geïmporteerde producten als aan binnenlandse producten. De EU doet dat trouwens al heel lang waar het gaat om gebruik van hormonen in de veehouderij. De VS eisten handelspolitieke compensatie en hebben die gekregen. Wat mij betreft onterecht. Amerikaanse veehouders die naar de EU willen exporteren kunnen toch ook vlees produceren zonder hormonen?
Nu speelt de kwestie van kip uit de Oekraïne. Ik zou het volkomen terecht vinden als daar dezelfde eisen aan worden gesteld, bijvoorbeeld inzake dierenwelzijn, als aan in Europa geproduceerde kip. Idem dito voor vlees uit de Mercosur landen.
Macron heeft voorgesteld om een invoerheffing te leggen op (energie-intensieve) producten uit landen die geen serieus klimaatbeleid hebben. Planet first. Hou vol, Emmanuel!
Inderdaad een zeer interessant traject, Wouter, en het roept bij mij de volgende vragen op:
1. Heeft het zin dat geïsoleerd per natie te claimen, of is het niet absoluut noodzakelijk dat als landengroep(en), zoals de EU te samen doen. Afstemming op elkaar vergroot het neo-economisch speelveld en voorkomt conflicten, die je in der Schweiz al aan ziet komen.
2. Omdat steeds meer erkend wordt, dat de klimaatcrisis van economische aard is, en overconsumptie moet worden teruggebracht, is het dan niet voorbarig om op de groene stokpaardjes 'biologisch' en 'fairtrade' te gaan zitten. Waar blijven auto, vliegreizen etc. Dat beperken tot alleen een voedselrevolte is zinloos. Ook geen strategisch begin.
Terechte vragen, Hans.
Wat betreft overconsumptie is de maatregel wel goed, want bio en Fair Trade voedsel is duurder en dat remt de consumptie.
Maar inderdaad: druppel op de gloeiende plaat als je niet ook vliegen duurder maakt. Minister Van Nieuwenhuizen ontweek die vraag twee keer in Buitenhof. Ze denkt dat vliegen nog een stuk zuiniger kan.
Piepers € 0,15 de kilo bij AH € 2,15 de kilo. Leve de eerlijke markt.