De kreet 'de enige gifvrije supermarkt' suggereert dat bij de teelt en verwerking van producten geen enkele vorm van gif is gebruikt.

Niettemin is ook in de biologische landbouw het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen toegestaan en kunnen biologische producten residuen van biologische gewasbeschermingsmiddelen bevatten.

Ekoplaza kan volgens de Reclame Code Commissie (RCC) de absolute claim ‘gifvrij’ niet garanderen. De kreet ‘Enige gifvrije supermarkt’ vindt de RCC om die reden in strijd met de Reclamecode. Ekoplaza wordt daarom verzocht niet meer op dergelijke wijze reclame te maken.

De gangbaar telende akkerbouwer Martijn Knuivers uit Winterswijk-Meddo diende de klacht in. Hij stoorde zich aan de wat hem betreft suggestieve reclame van de biologische supermarktketen. Knuivers zegt: "De bewering dat Ekoplaza de enige gifvrije supermarkt is, was naar mijn mening misleidend. Alle Nederlandse akkerbouwers, zowel gangbare als biologische, doen hun best gezonde producten te telen, al dan niet met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ongeveer de helft van de chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen laat geen resten achter op de producten, waardoor dus ook van deze gangbare producten gezegd kan worden dat ze ‘gifvrij’ zijn. In de biologische landbouw worden ook bestrijdingsmiddelen gebruikt, weliswaar natuurlijke, maar hiervan kunnen ook resten op de producten achterblijven. Natuurlijk gif is ook gif. Of een middel van natuurlijke of chemisch-synthetische oorsprong is, zegt niets over de toxiciteit van het middel. Uit een studie van de Europese Unie blijkt dat biologische bestrijdingsmiddelen zelfs giftiger kunnen zijn dan chemisch-synthetische.”

Knuiver zegt bovendien dat biologische middelen niet per definitie milieuvriendelijker zijn. Als voorbeeld noemt hij het chemische insecticide Movento dat volgens de CLM-milieumeetlat duidelijk milieuvriendelijker is dan het natuurlijke insecticide Tracer, dat werkt op basis van een bacteriepreparaat.

Ook is het toegestaan biologische aardappelen te spuiten met koperoxychloride tegen de gevreesde schimmelziekte phytophthora. In de gangbare aardappelteelt is dit giftige ‘natuurlijke’ bestrijdingsmiddel al sinds 2000 verboden vanwege zijn schadelijkheid voor het bodemleven. Ook biologisch is niet helemaal onbespoten en gifvrij.

Het oordeel van de RCC is hier te downloaden.
Dit artikel afdrukken