Uit onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat 24 van de 25 geteste hazelnootpasta’s de giftige stoffen 3-MCPD (3-monochloorpropaan- 1, 2-diol) en glycidyl-esters bevatten. Deze gifstoffen worden gevormd tijdens de raffinage van palmolie en andere oliën en kunnen in hoge dosering schadelijk zijn voor onder andere de nieren.
De 25 hazelnootpasta’s werden naast de aanwezigheid van schadelijke stoffen ook getest op smaak en samensteling. Cereal Hazelnootpasta won de smaaktest. Choco Nussa werd tweede en op de derde plek eindigde Becel Pasta met hazelnoot.
Uit het onderzoek blijkt dat alleen de hazelnootpasta van Becel volledig vrij is van de beide schadelijke stoffen. ‘’In de andere producten vonden we sporen van 3-MCPD terug. Bij het slechtste resultaat (de TopBudget hazelnootpasta van de Belgische Intermarché) was het gehalte hoog genoeg om met één portie hazelnootpasta de maximumhoeveelheid die een kind van tien kilo elke dag mag innemen, net niet te overschrijden,’’ verduidelijkt Jens Van Herp van Test Aankoop.
TestAankoop.be - Hazelnootpasta bevat schadelijke stoffen
De 25 hazelnootpasta’s werden naast de aanwezigheid van schadelijke stoffen ook getest op smaak en samensteling. Cereal Hazelnootpasta won de smaaktest. Choco Nussa werd tweede en op de derde plek eindigde Becel Pasta met hazelnoot.
Uit het onderzoek blijkt dat alleen de hazelnootpasta van Becel volledig vrij is van de beide schadelijke stoffen. ‘’In de andere producten vonden we sporen van 3-MCPD terug. Bij het slechtste resultaat (de TopBudget hazelnootpasta van de Belgische Intermarché) was het gehalte hoog genoeg om met één portie hazelnootpasta de maximumhoeveelheid die een kind van tien kilo elke dag mag innemen, net niet te overschrijden,’’ verduidelijkt Jens Van Herp van Test Aankoop.
De aanwezigheid van deze chloorhoudende esters baart mij grote zorgen. Chloor komt van nature niet voor in plantaardige oliën. In een publicatie van januari dit jaar heb ik onder punt 3 dit fenomeen nader toegelicht. Het vormt een gevaar als gevolg van de raffinageprocessen die niet onderschat mag worden. Prijzenswaardig dat Unilever deze chloorhoudende esters al uit de geharde palmolie heeft weten te verwijderen. Het is nogal een ingrijpende verandering in het raffinageproces en kennelijk hebben niet alle olieraffinaderijen hun proces aangepast. De toepassing van chloor of zoutzuur in de voedingsmiddelenindustrie moet voorzichtig gebeuren. Met name bij verhitting boven de 150 graden zoals bij het chemisch harden van plantaardige oliën kunnen er esters ontstaan. Behandeling van kipkarkassen met chloor wat in de VS gebruikelijk is, levert eenzelfde risico op, zeker wanneer de kip gegrilld of gebakken wordt. [http://www.scientanova.com/2018/01/15/1802-nieuwjaarsvoorspellingen-profetieen-2018/]
#1 IJsbrand,
Dan hoop ik maar dat in ieder geval de TopBudget hazelnootpasta van de Belgische Intermarché zo snel mogelijk uit de schappen verwijderd gaat worden.
Becel hazelnootpasta bevat o.a. 52% suiker en de nodige "gezonde" zonnebloemolie. Is dat een "levensmiddel" te noemen?
#3 Gert,
Het gaat mij erom dat dit een product is dat ook kinderen op hun brood smeren.
Dat het sowieso een ongezond product zou zijn is, wat mij betreft, dan even niet zo relevant.
Choco Nussa en Becel bevatten transvetten. Die zijn ongezond.
Gezonder alternatief, nog niet geprobeerd, is, vermoed ik, de hummus choco van AH.