Het zijn er nog maar 6.000, maar 'je breekt je nek nu al over de oogst' volgens de boer. Terwijl Zeeuwse uienboeren de Nederlandse regering om hulp vragen omdat hun gewas niet tegen droogte kan, besloot de biologische Zeeuwse boer Emiel van de Vijver meloenen te gaan telen. Die doen het in Frankrijk immers ook prima bij droge warmte.
Dat lukte perfect dit jaar. Eén van zijn Franse plukkers vindt ze ook nog eens heel lekker ('très bien').
Een tijdje geleden zei D66-politicus Tjeerd de Groot dat boeren in Nederland klimaatslimmer moeten gaan optreden. Een boerin reageerde boos. Toch is dit een slim en makkelijk te realiseren voorbeeld. Welke super wil er nou buitenlandse meloen als je ook streekmeloen kunt leveren?
Van de Vijver uit Graauw besloot zijn traditionele broccoli maar te vergeten. Op Omroep Zeeland vertelt hij over zijn ervaringen.
De eerste - ook nog eens biologische - oogst van Van de Vijver is te koop bij Agrimarkt, een supermarkt in eigendom van boeren. Het gaat om cantaloupe meloenen, een oorspronkelijk Afrikaanse soort die heel populair werd als exportproduct vanuit de Franse Charente.
Ned. Dagblad - Morgen in de winkel: Zeeuwse meloenen!
Dat lukte perfect dit jaar. Eén van zijn Franse plukkers vindt ze ook nog eens heel lekker ('très bien').
Een tijdje geleden zei D66-politicus Tjeerd de Groot dat boeren in Nederland klimaatslimmer moeten gaan optreden. Een boerin reageerde boos. Toch is dit een slim en makkelijk te realiseren voorbeeld. Welke super wil er nou buitenlandse meloen als je ook streekmeloen kunt leveren?
Van de Vijver uit Graauw besloot zijn traditionele broccoli maar te vergeten. Op Omroep Zeeland vertelt hij over zijn ervaringen.
De eerste - ook nog eens biologische - oogst van Van de Vijver is te koop bij Agrimarkt, een supermarkt in eigendom van boeren. Het gaat om cantaloupe meloenen, een oorspronkelijk Afrikaanse soort die heel populair werd als exportproduct vanuit de Franse Charente.
Riskante teelt. Heet en droog weer - prima. Maar met een koele en natte zomer verschimmelt het waar je bij staat. En dan spuit je je het ongans met fungiciden. Fruitvlieg zal zich ook explosief gaan vermeerderen als de teelt zich uitbreidt.
Harry, kun je nog iets meer vertellen over het verschil in aantal keren spuiten tussen de teelt van deze meloen (in Frankrijk vooral bekend onder het merk Rouge Gorge) in de Charente (Atlantische kust) versus de Hérault en Aude (aan de Middellandse Zee) waar hij ook in flinke aantallen wordt geteeld?
En: welke middelen gebruik je biologisch voor zo'n meloen?
Klimaat slim? Ik zie vooral kosten komen. Leuk ideetje om meloenen te kweken, maar, zoals #1 Harry zegt, als het weer omslaat zit je met beschimmelde en rotte meloenen. Het weer wordt ook grilliger, maar ik heb het idee dat ziekteverwekkers en plagen vooral daar op in spelen. Enne, je weet helemaal niet van tevoren, wat de zomer gaat doen, en toch moeten de plantjes in de grond. Mijn persoonlijke ervaring in ZW-Fr: de tomaten konden een zomer niet op, hete zomer, totdat het weer begin september ineens omsloeg naar koud-nat. Gevolg, phytophthora had de tomaten in 4 dagen tot snot gemaakt.
Dus niet dromen. Hier kweken ze meloen en tomaat in open tunnelkassen, van plastic. Kost wat, en je moet dan ook water aanvoeren, maar wel goede meloenen (om te zoenen).
Dus toch maar hitte en droogte resistente broccoli met Crispr-Cas ontwikkelen? O nee, dat is nu ook alweer GMO.
Het wordt wel ingewikkeld. Hoe weet je nog wat goed is?
Klimaatrobuustere rassen zijn nodig. Kiloknallerrassen bij aardappelen, zoals Agria en Markies, leuk voor de fritesindustrie, die bij een normaal matig klimaat uit een overaanbod kan kiezen, zijn dus eigenlijk met de continue jaarlijkse klimaatramp eigenlijk ouderwets geworden. De ouwe geconcentreerde macht in frites, melk etc... zal nog van een kouwe kermis thuis komen als ze alleen in veul voor weinig blijft denken.