Wetenschappers van de University of Melbourne troffen 3 multiresistente varianten van de Staphylococcus epidermidis, een bacterie die gewoon op de huid voorkomt, aan in monsters afkomstig uit Australië en 10 andere, vooral Europese landen, schrijft Le Figaro.

De bacterie is verwant aan die andere beruchte ziekenhuisbacterie, de MRSA (Meticilline-resistente Staphylococcus aureus). Hij komt vooral in ziekenhuizen voor en kan voor ernstig zieke patiënten met een verzwakte afweer tot dodelijke infecties leiden. De onderzoekers van de universiteit van Melbourne kwamen de bacterie op het spoor nadat ze monsters uit 78 ziekenhuizen van over de hele wereld hadden onderzocht; het onderzoek is verschenen in Nature Microbiology.

Volgens hen is het DNA van de multiresistente varianten zodanig gemuteerd dat de bacterie resistent is geworden voor de 2 meest krachtige antibiotica die vaak als cocktail in ziekenhuizen worden toegediend. "Omdat die antibioticasoorten niet van dezelfde familie zijn, verwacht je niet dat één mutatie meteen in resistentie voor allebei resulteert," legt co-auteur Jean Lee uit.

Volgens de onderzoekers verspreidt deze multiresistente bacterie zich snel als gevolg van het routinematige antibioticagebruik op intensive care-afdelingen, waar ernstig zieke en verzwakte patiënten behandeld worden. Ze pleiten voor nader onderzoek naar de verspreidingswijze van de ziekenhuisbacterie en hoe ziekenhuizen er mee om moeten gaan. "Er bestaat geen twijfel over dat antibioticaresistentie een van de grootste gevaren voor ziekenhuiszorg wereldwijd is," besluit onderzoeksleider Ben Howden.

In de VS overlijden jaarlijks circa 23.000 mensen aan de gevolgen van infecties met resistente bacteriën. In de EU wordt hun aantal geschat op 25.000.
Dit artikel afdrukken