Neonicotinoïden behoren tot de meest gebruikte pesticiden ter wereld. Een mogelijk verband met de bijensterfte bracht de EU er in 2013 toe een moratorium in te stellen op clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam. Deze maatregel zal op 19 december aanstaande omgezet worden naar een verbod op het gebruik van deze middelen in de vollegrond; in kassen mogen ze nog wel worden toegepast.

Frankrijk gaat dus twee stappen verder door niet alleen nu al een totaalverbod in te voeren én dat verbod uit te breiden naar 7 verschillende soorten neonics. Alleen in uitzonderingsgevallen kunnen boeren nog tot 1 juli 2020 toestemming krijgen voor het toepassen van kleine hoeveelheden neonics. De maatregel is bedoeld om de biodiversiteit te beschermen.

Boeren en boerenorganisaties zijn ongelukkig met het verbod. Volgens hen raakt de Franse landbouw verzeild in een 'dramatische impasse' omdat er geen alternatieven zijn. De Franse voedselveiligheidsautoriteit Anses (Agence Nationale de Sécurité Sanitaire de l'Alimentation) stelt dat er "voor de overgrote meerderheid van de toepassingen andere oplossingen, zowel chemisch als niet chemisch", aldus Boerderij.

Afgelopen week trad milieuminister Nicolas Hulot van Frankrijk met veel geraas live af in een spraakmakende radio-uitzending. De regering van premier Philippe en president Macron waren niet op de hoogte. Volgens Hulot schiet Frankrijk niet op met doortastende maatregelen.
Dit artikel afdrukken