Uit onderzoek van de Britse consumentenorganisatie Which? blijkt dat maar de helft van de onderzochte vanille-ijssoorten in Groot-Brittannië die drie hoofdingrediënten bevatten. Bij de productie van Soft Scoop Ice-Creams van supermarkten Asda, Ms Molly’s, Morrisons, Tesco en Wall’s blijkt geen vanille, verse melk of room te worden gebruikt, maar smaakstoffen, melk- en weipoeder. Wei, is een restproduct van kaas. Het wordt vooral gebruikt als diervoeder.
Zeven van de vierentwintig onderzochte ijsmerken bevatten ten minste 1 van de 3 hoofdingrediënten. Ben & Jerry’s, Häagen-Dazs en Green & Blacks verkopen wel 'echt vanille-ijs'.
Wist je dat castoreum, sinds een reportage van de Keuringsdienst van Waarde ook bekend als bevergeil, ook wordt gebruikt als smaakstof in vanille-ijs? Het goedje uit het achterwerk van bevers ruikt heerlijk en is erkend als natuurlijk aroma.
Artikel gelezen: 12 van de 24 hebben ze alle drie, en 5 van de 24 geen een. De overige 7 hebben er 1 of 2.
De algebra klopt niet. De helft van de onderzochte soorten, dus 12 van de 24, bevatten de drie hoofdingredienten. Maar zeven van de 24 bevatten er minstens 1? Hoe kan dat?