Russische nep-accounts hebben de discussie over wel of niet vaccineren via twitter beïnvloed, meldt ScienceDaily. Dat moet blijken uit onderzoek van de George Washington (GW) University. De wetenschappers hebben 1,7 miljoen tweets over vaccinatie onderzocht uit de periode van juli 2014 tot september 2017.

“Het gros van de Amerikaanse bevolking gelooft dat vaccins effectief en veilig zijn, maar wie op twitter kijkt, gaat denken dat er een hevig debat aan de gang is. Het blijkt dat vele anti-vaccinatie tweets vooral komen van accounts met een onduidelijke bron”, zegt onderzoeksleider David Broniatowski.

Russische nep-accounts
Deze accounts blijken veelal afkomstig van dezelfde Russische trolls en bots die een rol speelden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Ook zogeheten ‘content-polluters’, accounts die malware, virussen en vervuilde internetlinks verspreiden, zijn hierbij betrokken. “De content-polluters gebruiken anti-vaccinatieberichten als lokmiddel, om de gebruikers op advertenties of virus-links te laten klikken”, vertelt Sandra Crouse Quinn van het onderzoeksteam. Deze accounts delen 75% meer anti-vaccinatie berichten dan de gemiddelde twittergebruiker.

De Russische trolls en bots tweeten zowel pro- als anti-vaccinatieberichten. “De trolls lijken de discussie rondom vaccinatie te gebruiken om een kloof te veroorzaken in de Amerikaanse gemeenschap”, zegt Mark Drezde, een ander teamlid.

Slechts 79% van de Franse baby’s, peuters en schoolkinderen is ingeënt
Frankrijk
Het vaccinatie-debat is weer opgelaaid door de oproep eerder deze week van de World Health Organisation om vaccinatieprogramma's aan te scherpen. Het aantal gevallen van mazelen in Europa is in de eerste helft van 2018 sterk gestegen. Vooral in Frankrijk ligt de vaccinatie voor mazelen erg laag. Slechts 79% van de Franse baby’s, peuters en schoolkinderen is ingeënt. Daarom heeft Frankrijk aan het begin van dit jaar de vaccinatieplicht uitgebreid, naar 9 vaccinaties, waaronder die voor de mazelen. In een peiling van de Franse krant Le Figaro gaf bijna 28% van de Franse ondervraagden aan te denken dat deze maatregel het gevolg is van de lobby van de farmaceutische industrie. Er heerst wantrouwen.

Vaccinatieplicht
Het debat over verplichte vaccinatie woedt op dit moment in volle hevigheid, ook op Foodlog. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff neigt naar verplichting, schrijft hij in een column. Columniste Rosanne Hertzberger vindt het ‘beperken van vrijheden’ zoals ‘de vrijheid van irrationaliteit’ te ver gaan en zegt “Vaccineren: Ja, Verplichten: Nee.”

In hoeverre dit debat beïnvloed wordt door nep-accounts is nog niet duidelijk. Volgens Broniatowski is het namelijk vrijwel onmogelijk om precies te bepalen hoeveel nep-accounts erbij betrokken zijn.
Dit artikel afdrukken