Het rommelt al jaren in de Hollandse champignonwereld die regelmatig in het nieuws is vanwege schandalen rond de uitbuiting van personeel. Om die reden is enkele jaren geleden een keurmerk in het leven geroepen voor Nederlandse champignontelers - 120 in totaal; in de hoogtijdagen van de jaren '80 telde ons land 1.400 telers - die zich aan de wet houden. Dat mocht niet baten.
De Nederlandse champignon brengt zijn kostprijs niet meer op. Land- en Tuinbouwvereniging LTO vreest dat Nederland geen kwekerij meer overhoudt, schrijft de Volkskrant. De concurrentie uit Polen is moordend; Poolse champignons zijn in zeer ruime mate op de interne Europese markt voorhanden. De 120 Nederlandse telers bedienen 14% van de internationale handel in champignons. Polen bedient 44% van de exportmarkt; het land heeft een kostprijs die een derde lager ligt dan in Nederland.
Onze telers staan dan ook ver op achterstand op de Europese markt en kunnen alleen overleven door onder de kostprijs te verkopen. Dat is het gevolg van hun sinds 2000 steeds verder met Polen uit de pas lopende, hoge productiekosten. Nederland is een te dure vestigingsplek geworden voor de teelt van de ‘gewone’ witte champignon in het bekende blauwe bakje.
De warme zomer laat de Nederlandse champignonkwekerij dit jaar extra piepen omdat ze meer koeling nodig hadden en dus hogere energiekosten hebben gemaakt. Supermarkten hanteren volgens het FD bodemprijzen vanwege het ruime aanbod.
Geen onderscheidend product
Volgens de Nederlandse kwekers moeten zij voldoen aan een strenger eisenpakket dan hun Poolse collega's, terwijl ze niettemin een voor de interne EU-markt gelijk product maken. Boerenkoepel LTO wil dat, als voorlopige oplossing, supermarkten meer gaan betalen voor Nederlandse champignons. Maar zelfs als dat zou gebeuren, dan is dat geen oplossing voor hun kostprijsnadeel. Ze exporteren een zo belangrijk deel van hun productie dat gedwongen winkelnering van Nederlandse supermarkten het leeuwendeel van hun productie op termijn sowieso uit de markt drukt. De boerenkoepel wil dat de supermarkten de telers toestaan om hun wij-voldoen-aan-de-wet-keurmerk in de schappen te voeren als wapen tegen de Poolse concurrentie. Zonder daadwerkelijk onderscheid zullen supers dat blijven weigeren omdat er ruim voldoende even kwalitatief product in de markt te koop is.
Het is denkbaar dat de teelt van de gewone witte champignon straks nagenoeg geheel uit Nederland verdwijnt. Deze situatie is in het komende decennium ook het mogelijke lot van varkensmesterij en de pluimveehouderij (slachtkuikens en eieren) die geen onderscheid weten te ontwikkelen tegen de aanmerkelijk goedkopere maar even hoogwaardige agrarische productie uit Oost-Europese landen. Onlangs bracht de NVWA een rapport naar buiten waaruit blijkt dat de Nederlandse slachtkuikensector eveneens structureel de wet overtreedt; vermoedelijk vanwege prijsdruk.
Dit artikel afdrukken
Onze telers staan dan ook ver op achterstand op de Europese markt en kunnen alleen overleven door onder de kostprijs te verkopen. Dat is het gevolg van hun sinds 2000 steeds verder met Polen uit de pas lopende, hoge productiekosten. Nederland is een te dure vestigingsplek geworden voor de teelt van de ‘gewone’ witte champignon in het bekende blauwe bakje.
De warme zomer laat de Nederlandse champignonkwekerij dit jaar extra piepen omdat ze meer koeling nodig hadden en dus hogere energiekosten hebben gemaakt. Supermarkten hanteren volgens het FD bodemprijzen vanwege het ruime aanbod.
Geen onderscheidend product
Volgens de Nederlandse kwekers moeten zij voldoen aan een strenger eisenpakket dan hun Poolse collega's, terwijl ze niettemin een voor de interne EU-markt gelijk product maken. Boerenkoepel LTO wil dat, als voorlopige oplossing, supermarkten meer gaan betalen voor Nederlandse champignons. Maar zelfs als dat zou gebeuren, dan is dat geen oplossing voor hun kostprijsnadeel. Ze exporteren een zo belangrijk deel van hun productie dat gedwongen winkelnering van Nederlandse supermarkten het leeuwendeel van hun productie op termijn sowieso uit de markt drukt. De boerenkoepel wil dat de supermarkten de telers toestaan om hun wij-voldoen-aan-de-wet-keurmerk in de schappen te voeren als wapen tegen de Poolse concurrentie. Zonder daadwerkelijk onderscheid zullen supers dat blijven weigeren omdat er ruim voldoende even kwalitatief product in de markt te koop is.
Het is denkbaar dat de teelt van de gewone witte champignon straks nagenoeg geheel uit Nederland verdwijnt. Deze situatie is in het komende decennium ook het mogelijke lot van varkensmesterij en de pluimveehouderij (slachtkuikens en eieren) die geen onderscheid weten te ontwikkelen tegen de aanmerkelijk goedkopere maar even hoogwaardige agrarische productie uit Oost-Europese landen. Onlangs bracht de NVWA een rapport naar buiten waaruit blijkt dat de Nederlandse slachtkuikensector eveneens structureel de wet overtreedt; vermoedelijk vanwege prijsdruk.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De champignons, en ook uien, voor onze Indiase champignoncurry van vanavond komen dit keer uit Nederland, maar eerder dit jaar kwamen beide uit het buitenland. Het is ook niet zo dat je een keuze hebt in de supermarkt.
In de Franse supermarkten koop ik vaak champignons uit Nederland die daar veel mooier zijn dan die ik hier bij de Plus kan krijgen. Hier zitten ze in blauwe bakjes met veel compost er nog aan, een paar mooie grote bovenop en de mindere soms met ondergrondse delen onderop. Na een paar dagen worden ze plakkerig. De onverpakte Nederlandse champignons Franse supers worden per kilo verkocht, zit geen stukje compost aan en blijven nog lang goed mits droog en koel bewaard. Ze liggen daar niet in de koeling. Ook de 'Champignons de Paris' komen meestal uit de 'Pays-Bas'. Ze zijn daar duurder dan in ons eigen land waar men geen kans ziet om de prijs te verhogen naar een wat realistischer niveau. Zoals in het artikel zal dit wel aan onze overproductie liggen.
Champignons en andere groenten in Frankrijk duur of bij ons veel te goedkoop?
Zie zojuist in de Midi-Libre dat de wortelen in Frankrijk 43% duurder zijn geworden. De meeste groenten en fruit zijn in Frankrijk duurder dan bij ons. Om vijf groenten en fruit per dag te kunnen eten, zoals aanbevolen door de Franse gezondheidsautoriteiten, moet een gezin van vier (twee volwassenen, twee kinderen) dit jaar tussen 115 en 255 euro per maand neertellen, afhankelijk van of het kiest voor de laagste prijzen of Bio. Slechts 1 op de 3 Fransen komt aan die 5 groenten en fruit per dag.
(ik vraag mij af hoeveel wij aan groenten en fruit per maand kwijt zijn).
In NL geven we zo'n 11% van ons inkomen uit aan voedsel. Cijfers uit 2011 uit mijn hoofd, maar zal nu niet veel hoger zijn.
Ben benieuwd hoeveel dat is in Frankrijk.
Hoorde laatst op BNR dat zorgkosten misschien wel naar 40% van ons inkomen gaat als de huidige trend doorzet.
Volgens mij kan die 40% omlaag als die 11% omhoog gaat: goed eten leidt tot minder zorgkosten. Beetje off topic maar toch.
Maar zolang we in een Europese/wereldeconomie zitten ( of daarvoor kiezen) volgens een kapitalistisch race to the bottom systeem, dan vinden we het dus ook niet jammer dat productie naar het goedkoopste productie land gaat.
Nederland en zeker de food/Agro-sector is gek op de wereldhandel en veel bedrijven leven daarop, maar dat kost aan de andere kant dus ook bedrijven aan de kop.
Sander #3, Frankrijk is moeilijk met Nederland te vergelijken. In Frankrijk wordt heel veel buiten de deur gegeten, wat goedkoper is dan bij ons, terwijl de levensmiddelen in de winkel juist duurder zijn (m.u.v. wijn).
Joep, dat maakt voor het percentage uitgaven niet uit. Dat is totaal: buiten en achter je voordeur.
Al is in Nederland inderdaad de super heel goedkoop en het restaurant wat duurder in vergelijking met andere landen.
Hoe dat dan effect heeft op het totaal percentage is lastig te zeggen.
Lijkt me een leuk onderzoek..