Normaal is hij zelfs in de zomer stijf bevroren, maar nu is de oudste en dikste ijslaag van de Noordpool gescheurd, meldt The Guardian. Het zeeijs aan de noordkust van Groenland vormt een compacte laag van 4 meter tot wel 20 meter dik langs de waterkant.

Sinds het begin van de metingen in de jaren '70 is het nog niet eerder voorgekomen dat deze ijslaag scheurde. Op de plek waar normaal het ijs lag, ook wel het ‘laatste ijsgebied’ genoemd, liggen nu stukken open water. Ze zijn waarschijnlijk het gevolg van ongewoon warme windstromen en de hittegolf van deze zomer.

De schade is onherstelbaar, benadrukt De Standaard op gezag van onderzoeker Thomas Lavergne van het Noorse Metereologisch Instituut. Hij noemt het fenomeen ‘nice and scary' ('bijzonder en angstaanjagend’) ook al vriest het open water binnenkort waarschijnlijk weer snel dicht. Lavergne en andere onderzoekers denken dat dit stuk Noordpoolijs, anders dan lang gedacht, niet de kern zal blijken die het langst weerstand kan bieden tegen de gevolgen van de klimaatverandering.




The Guardian - Arctic?s strongest sea ice breaks up for first time on record
  • Deel
Druk af