Alarmerend nieuws van de WHO: het aantal gevallen van de mazelen in Europa is in de eerste helft van 2018 sterk toegenomen. In totaal zijn 41.000 ziektegevallen gemeld; 37 patiënten overleden. Dat is al ruim meer dan in het hele jaar 2017, dat een hoogtepunt in de afgelopen tien jaar liet zien met 23.927 gevallen onder kinderen en volwassenen.

De WHO schrijft de mazelenuitbraak toe aan onvoldoende doorgevoerde vaccinatieprogramma’s. In zeven Europese landen (Frankrijk, Georgië, Griekenland, Italië, Rusland, Servië en Oekraïne) zijn meer dan 1.000 gevallen van besmetting gemeld, in Oekraïne zelfs 23.000. Daar overleden 14 personen.

In Nederland werden tot nu toe 22 patiënten met de mazelen geteld, maar geen sterfgevallen. Toch is ook in Nederland het gevaar op besmetting toegenomen. De WHO roept de Europese landen op strikter toe te zien op de vaccinatie. In Nederland was de ziekte geheel uitgebannen. Vaccinatie van kinderen is recent weer een onderwerp van discussie geworden omdat een toenemend aantal Nederlandse ouders weigert zijn kinderen te laten inenten, en niet alleen op religieuze gronden. Recent nog beschreef Rosanne Hertzberger "één van de moeilijkste en belangrijkste vraagstukken van deze tijd" in haar NRC-column. Ze kan er niet over uit dat mensen het in hun hoofd halen hun kinderen niet te vaccineren.

De mazelen wordt ten onrechte vaak een kinderziekte genoemd. Het virus belast het immuunsysteem, waardoor andere infectieziekten als hersenvlies- en longontsteking de kans krijgen om toe te slaan. Daar kunnen ook verzwakte (oudere) patiënten aan overlijden.
Dit artikel afdrukken