De regen is weer terug in Nederland. Het is nog matige neerslag, maar toch voldoende voor voorzichtig optimisme. De kranten waarschuwen echter dat de gevolgen van de droogte nog lang te voelen zullen zijn. Een overzichtje.
Biologische boeren in Duitsland mochten al gangbaar voer geven aan hun koeien, maar die maatregel kan niet voorkomen dat de prijzen voor biologisch voer in de EU torenhoog zijn volgens de vergaderboer op Boerderij. Biologische boeren zijn nu alvast overgegaan op wintervoer, restanten van de vorige winter. Als Nederlandse boeren in de herfst onvoldoende voer kunnen verbouwen, moeten zij misschien later ook overschakelen op gangbaar voer voor hun biologische dieren. Volgens koepelorganisatie Bionext moeten we daar nu nog niet aan willen denken, omdat boeren hun dieren op stal nog aan het vreten kunnen houden.
De droogte heeft nog een effect op de biologische veehouder: zijn imago lijdt. De bioboer zou juist beter bestand moeten zijn tegen de grillen van de natuur. Een weiland met meer biodiversiteit en precisiebemesting zou het water immers beter moeten vasthouden, volgens wetenschappelijke studies. Dat beeld blijkt niet te kloppen.
Waterschap overwerkt en dun bemand
"Als het extreme weer aanhoudt, gaan onze kosten omhoog en dus ook de waterschapsbelasting,” zegt Hans Oosters, de voorzitter van de Unie van Waterschappen in het NRC. Veel medewerkers zijn deze zomer met vakantie, waardoor het drukke dagen zijn voor de dunbemande organisatie. Bart Simons van Waterschap De Dommel in Noord-Brabant moet elke dag keuzes maken. Red je de aardappellen van de boer of de vissen in de sloot? De organisatie heeft dit jaar 14 boetes uitgedeeld aan boeren die water uit de sloot hebben gepompt terwijl dat verboden was. In Vlaanderen blijven de maatregelen van de droogtecommissie van kracht. Hoewel de regenbuien enige verlichting boden, is de waterstand in de meeste beken, sloten en waterreserves nog niet voldoende hersteld.
Kromme komkommers
PLUS supermarkt heeft, door de verminderde toevoer van ‘mooie’ groente, zijn schoonheidscriteria aangepast om boeren tegemoet te komen, meldt het AD. Al eerder schreef Foodlog over de door droogte-vervormde courgettes en komkommers. “Als alles weer normaal is gaan de specificaties ook weer naar de normale standaard,’’ zegt Debbie Huisman van PLUS Supermarkt.
Van groen naar geel
Dat graslanden verdord zijn is duidelijk. De Universiteit van Wageningen stelt vast dat 37% van de graslanden minder groen zijn dan normaal in vooral Twente, Gelderland, Zeeland en gedeeltes van Limburg en Brabant.
Bijna 80% van de kasteel- en landgoedeigenaren kijkt tegen vergeelde bossen, parken en tuinen aan, meldt NOS. De schade beperkt zich niet tot de planten. De vijvers en grachten zijn drooggevallen; dat kan de fundering van het erfgoed aantasten.
Dit artikel afdrukken
De droogte heeft nog een effect op de biologische veehouder: zijn imago lijdt. De bioboer zou juist beter bestand moeten zijn tegen de grillen van de natuur. Een weiland met meer biodiversiteit en precisiebemesting zou het water immers beter moeten vasthouden, volgens wetenschappelijke studies. Dat beeld blijkt niet te kloppen.
Waterschap overwerkt en dun bemand
"Als het extreme weer aanhoudt, gaan onze kosten omhoog en dus ook de waterschapsbelasting,” zegt Hans Oosters, de voorzitter van de Unie van Waterschappen in het NRC. Veel medewerkers zijn deze zomer met vakantie, waardoor het drukke dagen zijn voor de dunbemande organisatie. Bart Simons van Waterschap De Dommel in Noord-Brabant moet elke dag keuzes maken. Red je de aardappellen van de boer of de vissen in de sloot? De organisatie heeft dit jaar 14 boetes uitgedeeld aan boeren die water uit de sloot hebben gepompt terwijl dat verboden was. In Vlaanderen blijven de maatregelen van de droogtecommissie van kracht. Hoewel de regenbuien enige verlichting boden, is de waterstand in de meeste beken, sloten en waterreserves nog niet voldoende hersteld.
Kromme komkommers
PLUS supermarkt heeft, door de verminderde toevoer van ‘mooie’ groente, zijn schoonheidscriteria aangepast om boeren tegemoet te komen, meldt het AD. Al eerder schreef Foodlog over de door droogte-vervormde courgettes en komkommers. “Als alles weer normaal is gaan de specificaties ook weer naar de normale standaard,’’ zegt Debbie Huisman van PLUS Supermarkt.
Van groen naar geel
Dat graslanden verdord zijn is duidelijk. De Universiteit van Wageningen stelt vast dat 37% van de graslanden minder groen zijn dan normaal in vooral Twente, Gelderland, Zeeland en gedeeltes van Limburg en Brabant.
Bijna 80% van de kasteel- en landgoedeigenaren kijkt tegen vergeelde bossen, parken en tuinen aan, meldt NOS. De schade beperkt zich niet tot de planten. De vijvers en grachten zijn drooggevallen; dat kan de fundering van het erfgoed aantasten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het 'bizar' persistente zomerweer van de afgelopen tijd, heeft de aandacht van weerkundigen gekregen. Zo vermoedt men een verband tussen de snelle opwarming van de noordpool, en de hete zomer. Door een geringer temperatuursverschil tussen de pool en de evenaar zou de straalstroom zwakker zijn, en daardoor zomerweer persistenter. Als dat zo is, gaat dat gevolgen krijgen voor de graanschuren van Europa, Rusland en VS, aldus het artikel.
#11, je bedoelt het 'hot-house'-scenario? , dwz de tipping points, die irreversibel omschakelen, waarna andere weer omschakelen? Zoiets als +CO2->nog meer CO2 uit permafrost, en smeltende Noordpool->meer opwarming van het zeewater? Maar ook plenzen, nog meer plenzen . Klimatologen beweren dat beneden de +2°C de aarde nog in het 'ice-house'-scenario kan blijven, maar hard is die bewering niet.
#3 Drijfhout voorspelt ook, dat al zouden we vanaf vandaag een CO2 uitstoot van 0 hebben, de opwarming nog 100-en tot 1000-en jaren doorgaat. Vliegwiel effect.
Dat hij niet weet te voorspellen wat er na ‘22 gebeuren gaat is daarom vreemd. Heeft misschien wel te maken met het oudere idee dat door het maar genoeg afsmelten der gletsjers en poolkappen de warme golfstroom tot stilstand komt. Maar omdat deze logische theorie alweer een paar jaar geleden door anderen om zeep werd geholpen is er flinke onzekerheid ontstaan in Klimawechselwissenschaftland. We wachten het maar af.
#6 Dertig cent Piet? Is dat wat de eerlijke landman ontvangt voor zijn spuds? Dan gaat die prijs 6 a 7x over de kop voor ik bij de scanner ben aanbeland.
#8 Interessante bespiegeling van Huib Rijk. Maar met ‘door de schaarste van 76 en 75 zijn we met zijn allen macaroni en rijst leren eten’ slaat Huib de plank mis.
Rijst aten we al een paar eeuwen. Gekookt in melk of karnemelk, met stroop of suiker en een klont boter en kaneel en rozijnen: rijstebrij. Nasi zelf bereiden kwam in de jaren 30 van de grond. Buiten de deur in de jaren 60, met als top de jaren 80. Macaroni stak in de jaren 50 de kop op en groeide explosief in de jaren 60.
Met ‘met zijn allen’ was Huib ‘bij ons thuis’ nog vergeten.
Er was de laatste tijd, door die doordenderende hitte, belangstelling voor het 'hothouse earth'-scenario, dwz een klimaatsverandering die doorgaat, doordat kantelpunten worden overschreden, en het hele zakie nog warmer wordt. Daar heeft het alle schijn van, maar volgens dit artikel kunnen we het overleven, als we beseffen wat er te doen staat. Aanpassen dus, aan een klimaatsverandering die er sowieso aan komt, en natuurlijk ook proberen om de CO2-put te dempen.
#8 Piet, ik zie daar het verhaal van de zeven vette en zeven magere jaren in. Ook dat globalisering dempend werkt op tekorten. Gaat mis als het op veel plekken tegelijk heet en droog wordt. Volgens het zgn World-3 model komt omstreeks 2030, door een aantal factoren, de klad in de voedselproductie.