Bijgedachten laten zich niet wegdringen. Iedere bedelende Afrikaan die de oversteek heeft overleefd, in elke winkelstraat en bij elke supermarkt, wijst je erop. Ik geef ze allemaal geld. Of dat goed of slecht is, of het ze helpt, nu of structureel, ik zou het niet weten.
Tastbaarder
In Genua, even verderop, kwamen ze in groten getale aan. Bij Ventimiglia zag ik ze vorig jaar de grens naar Frankrijk oversteken, verder Europa in. Basta, zei de nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, de ultra-rechtse Matteo Salvini. Hij stuurde de schepen met vluchtelingen door naar Spanje.
Je hoeft niet naar de regio te gaan om met je neus op de feiten gedrukt te worden. Maar het maakt het wel tastbaarder. Out of office of niet, op mijn vakantieadres kreeg ik gewoon de Thursday Briefing van The New York Times in de inbox. Met daarin een schokkend, droog verslag van de aanloop naar het protest van migrant workers in Foggia op 8 augustus.
Binnen 48 uur verongelukten twee busjes met dagloners, 16 kwamen er om het leven. In gammele, volgepropte busjes (met Bulgaars kenteken, scheelt verzekeringspremie) worden ze van de krottenwijken naar de bloedhete tomatenvelden gebracht. Op de foto zie je een gekantelde vrachtwagen met tomaten, het vernielde busje op zijn kant en slachtoffers onder lakens. Er rijden 200 à 300 van die busjes rond, schrijft de krant.
Daar op die tomatenvelden komt alle ellende bijeen die samen een grote schandvlek van Europa vormt, bedenk ik, terwijl ik mijn zoontje druivenpitten leer wegschieten.Tomatenplukkers
Basta, staat op een spandoek dat de dagloners meedroegen bij de demonstratie. We zijn geen slaven. Maar het scheelt niet veel. Door de toestroom van illegale arbeidskrachten hebben de malafide ronselaars ze voor het uitkiezen. De 50.000 tomatenplukkers moeten genoegen nemen met een loontje van €20 voor 12 uur in de hete zon. De maffia verdient als vanouds goud geld aan de illegale arbeid, geen overheid die er wat aan doet.
Daar op die tomatenvelden komt alle ellende bijeen die samen een grote schandvlek van Europa vormt, bedenk ik, terwijl ik mijn zoontje druivenpitten leer wegschieten. De nieuwkomers uit Afrika verkiezen een leven in de illegaliteit en met uitbuiting in Europa boven een uitzichtloos bestaan thuis. Seizoenarbeiders met papieren, veelal uit Oost-Europa, krijgen niet het loon waarop ze recht hebben, ondanks nieuwe wetgeving. Salvini heeft de oplossing: de krottenwijken slopen.
"Zo behandelen we ze," zegt iemand van de vakbond in de Times. "Maar zonder hen zouden we in Italië geen tomaten en courgettes meer eten."’ Dat is geen dilemma meer, dat is een onoplosbaar complex van in elkaar grijpende verschrikkingen.
Dat veel van de meisjes in Europa in de prostitutie belanden, lijkt niet echt een punt van zorg te zijn voor de thuisblijversProstitutie
In een lange reportage doet Maite Vermeulen, correspondent migratie van De Correspondent (achter de betaalmuur) verslag van haar verblijf in Benin, Nigeria. Vandaar vertrekken de meeste Afrikanen naar Europa. Eerst ging dat nog legaal, nu via smokkelroutes en de zee. Vermeulen zag hoe het geld dat de emigranten terugsturen de economie in de stad veranderde. Dat veel van de meisjes in Europa in de prostitutie belanden, lijkt niet echt een punt van zorg te zijn voor de thuisblijvers.
Wat is de oplossing? Die heb ik bedacht, terwijl ik eindeloos stukjes gladgeslepen gekleurd glas voor in een potje zocht tussen de steentjes op het strand. We moeten ze ginds helpen zelf tomaten en andere gewassen te verbouwen. Dan levert Wageningen speciaal op de omstandigheden afgestemd zaad en adviseren wij ze met het opzetten van bedrijven, een moderne infrastructuur en wat je verder nodig hebt voor een gezonde concurrentiepositie. Alles hartstikke duurzaam natuurlijk, met futuristische zeilvrachtschepen in plaats van vliegtuigen.
Kaarsje
Op Foodlog wordt geregeld wel serieus nagedacht over deze materie, in debat met deskundigen. Over hoe de thema’s in elkaar grijpen. Ik hoop dat het het komende seizoen een terugkerend onderwerp zal worden.
De teller van het aantal Afrikaanse doden in de Middellandse Zee is hier te volgen. Ik ben nog een kaarsje gaan branden voor al die stakkers in de ontroerend mooie Chiesa di Santa Maria della Rosa in Lucca, van begin 14e eeuw. Iets zinvollers kon ik niet bedenken.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Huib, goed dat het uitbuiten van tomatenplukkers op FL zet. Van die bittere vruchten uit Italië en Spanje maken wij hier nota bene dankbaar gebruik van! Waarom dit niet of nauwelijks de media in ons land haalt vind ik soms ergerlijk. Bittere tomaten en andere bittere zaken in zowel Italië, Spanje en waarschijnlijk op nog meer locaties, worden voor de toerist zo goed mogelijk verborgen gehouden. Zelfs voor journalisten is het moeilijk, soms gevaarlijk om dit in beeld te brengen.
Dat de italiaanse tomaat bitter is, werd op 13 februari in het Franse documentaire programma Infra Rouge op Fr2 met als titel 'L'Empire de l'or rouge' duidelijk gemaakt. Aan de 70 minuten durende documentaire is 2 jaar gewerkt.
De meeste tomaten die in de puree, ketchup, soep zitten, komen uit China, vanwaar het concentraat in grote blauwe vaten naar Italië wordt verscheept en o.a. bij deze Italiaanse verwerker terecht komt die er Italiaanse producten van maakt, ook deze.
Het plukloon in China is 0,01 euro/kilo, daar kan geen enkel EU land tegen concurreren. In enorme fabrieken komen de verzamelde tomaten om te verwerken tot concentraat en puree voor de export naar o.a. Italië. Met als gevolg dat met inzet van de aller goedkoopste onderbetaalde arbeidskrachten (20 euro/dag?) nog wat van de oorspronkelijke Italiaanse tomatencultuur overeind wordt gehouden. Ze mochten niet gefilmd worden, hun onderkomens wel. Overigens zien we dit beeld ook op een aantal lokaties in Spanje.
Opm.
- De afbeeldingen zijn snapshots uit de documentaire (openen soms wat traag).
- Het betreft tomaten voor de industrie die buiten worden geteeld.
Sfeervol verhaal Huib, met mooie gedachten over ontwikkelingshulp (want dat is het, echt ouderwets) voor de tomatenteelt in de "derde wereld". Alleen jammer dat Joep het gekleurde glas vergruizeld met wat harde info over China. Het blijft maar tobben.
Dus we hebben voor niets onze gasvoorraad opgebrand om tomaten te kweken...??
Erik, ik begrijp niet precies wat je bedoelt, maar volgens mij hebben 'we' inmiddels het grootste deel van onze gasvoorraad in Nederland uit de grond gehaald en verkocht. Daarbij zijn geen afspraken gemaakt over wat de kopers er mee zouden gaan doen.
Wat verguisd Joep Goossens Henric van der Krogt ? Zeer nuttige aanvullende info zou ik zeggen.
De EU weet ervan maar blijft aan de zijlijn staan. Toch ook oneerlijke concurrentie voor de Nederlandse boeren. Maar sowieso te gek voor woorden.
Buiten de EU/ Westerse Wereld zijn inkomsten/ bronnen van bestaan/ kosten van levensonderhoud moeilijk vergelijkbaar. Dat uitbuiting plaatsvindt waar dat politiek mogelijk is... duidelijk. Dat dit resulteert in enorme - toenemende - inkomensverschillen ook. Ook hier in het Westen.... en dit spelletje wordt ook op andere niveaus gespeeld. Zo is ons systeem.