Dit jaar zijn er in ons land al 134 schapen doodgebeten door wolven, schrijft De Volkskrant. Bij12, zoals het Faunafonds tegenwoordig heet, keerde tot nu toe zo'n €15.000 uit en een aantal incidenten is nog in behandeling. Vorig jaar beten wolven 21 schapen dood, het jaar daarvoor waren er geen meldingen.

De wolf is terug: dit voorjaar waren er minstens 6 wolven in Nederland, bleek uit DNA-onderzoek door Universiteit Wageningen. Ook heeft zich een roedel op 20 kilometer van de Nederlandse grens gevestigd. De 6 pups zullen zich gezien die korte afstand onvermijdelijk in Nederland melden. Ook zijn er in het midden en oosten van ons land al maanden lang waarnemingen van twee alleenstaande wolven.

De schapenhouders trekken aan de bel. Ze vrezen voor hun kudden en bestaan en zetten in op "een maximale bijdrage van de overheid aan investeringen in preventieve maatregelen", aldus de NRC. In afwachting van het aangepaste Wolvenprotocol 2.0 moeten zij wolfwerende maatregelen zoals hekken, stroomdraden of herdershonden uit eigen zak betalen. Schapenhouders vinden dat in veel gevallen te duur. Ook vinden de schapenhouders de vergoeding van €223 voor een dood schaap te laag, vertelt Jantinus Groote die 4 schapen aan de wolf kwijtraakte in De Volkskrant. Zijn schapen zijn, naar eigen zeggen, soms meer waard.

"Een overheidsbijdrage zou van grote psychologische betekenis zijn," zegt Gijsbert Six, portefeuillehouder wolven bij het Platform voor Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders. "We houden een levend erfgoed in stand en fokken zeldzame rassen. In veel gebieden hebben schapen een toeristische functie. Dat dient het algemeen belang. Daar mag best wat erkenning van de overheid tegenover staan."

Op Twitter vindt 'De Koeiendokter' dat de overheid de werkelijkheid omkeert:


Dit artikel afdrukken