Ieder jaar weer gaat bijna 40% van de cacao-oogst verloren door plagen en ongedierte. En dat percentage stijgt.
Maar niemand lijkt zich er druk om te maken, schrijft Foodnavigator.
Cacao is een belangrijk voedselgewas, maar wetenschappelijk onderzoek naar oplossingen om het verlies terug te dringen, bestaan nauwelijks. Dat komt deels door geldgebrek in de producerende landen, zegt Jean-Philippe Marelli, manager geïntegreerde plaagbestrijding van het Mars-Wrigley-concern. Twee miljoen kleine boeren in West- Afrika verbouwen 70% van de wereldproductie. Ivoorkust in zijn eentje brengt al 40% op. En juist in dit land slaat een ziekte toe waartegen geen remedie bekend is, het Cacao Swollen Foot Virus (CSSV).
Ivoorkust en het buurland Ghana hebben nu een plan opgesteld om ruim 250 duizend hectare cacao-aanplant te kappen en boeren over te laten stappen op een gevarieerdere oogst. Mars-Wrigley en andere chocolademakers financieren het plan; ze willen resistente variëteiten van de cacao-plant ontwikkelen.
Dit artikel afdrukken
Cacao is een belangrijk voedselgewas, maar wetenschappelijk onderzoek naar oplossingen om het verlies terug te dringen, bestaan nauwelijks. Dat komt deels door geldgebrek in de producerende landen, zegt Jean-Philippe Marelli, manager geïntegreerde plaagbestrijding van het Mars-Wrigley-concern. Twee miljoen kleine boeren in West- Afrika verbouwen 70% van de wereldproductie. Ivoorkust in zijn eentje brengt al 40% op. En juist in dit land slaat een ziekte toe waartegen geen remedie bekend is, het Cacao Swollen Foot Virus (CSSV).
Ivoorkust en het buurland Ghana hebben nu een plan opgesteld om ruim 250 duizend hectare cacao-aanplant te kappen en boeren over te laten stappen op een gevarieerdere oogst. Mars-Wrigley en andere chocolademakers financieren het plan; ze willen resistente variëteiten van de cacao-plant ontwikkelen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als iets je niet raakt maak je je daar niet zo snel druk over. Al jaren kost een oververheerlijke reep van 100 gram, uit Midden Amerika met 82% cacao, maar 99 cent bij de DEKAMARKT.
Als er ook al jarenlang 38% aan bonen verloren gaat blijft er kennelijk toch steeds voldoende over om alle chocolade eters er van te voorzien. Rara hoe zit dit nou werkelijk?
#1 Theo,
Blijkbaar stijgt het percentage te langzaam om daar hier wat van te merken?
En waar lees/hoor je hier verder iets over? Het is dat Foodlog dat bericht hier plaatst.
Einde Sinterklaas. Naast Pieterman nu ook Chocoladeletter weg.
Op naar de volgende revolte.
De informatie is te summier om er inhoudelijk iets over te zeggen. Enkele vragen die opkomen zijn, is het een monocultuur? Zijn alle benodigde voedingstoffen aanwezig in de bodem? Zijn de groeiomstandigheden de laatste decennia veranderd? Zijn de planten aan vernieuwing toe? Ik denk dat er door zeer deskundigen naar gekeken moet gaan worden, nee niet deskundigen met producten in hun portfolio maar onafhankelijke deskundigen.
Arnold, en dan wel pro-deo? Althans voor de fair trade producenten!