Met de geïmporteerde onderzeeër ‘Drebbel’ werden de eerste mossels van de percelen gehaald. Het duurde even, want de mossels waren niet snel te vinden. Het verlate mosselseizoen ging gisteren van start in het Zeeuwse Yerseke. Goed nieuws: ze zitten vol met vlees. Foodlogs Lin Batten was erbij.
Het mosselseizoen startte dit jaar 5 weken later dan gebruikelijk. De mossels zijn nog klein, maar zitten vol 'vlees'. Marinus Padmos uit Bruinisse, wiens stamvader ook al op mossels viste, zegt: “Dit jaar zijn de mossels kleiner en het zijn er minder, maar ze hebben bijna 30-35% vlees. Normaal hebben de mossels ongeveer 25% vlees.”
“Mossels hebben een groeicyclus van twee jaar, maar deze hebben in hun eerste jaar een groeiachterstand gehad,” legt Padmos verder uit.
Het tweede jaar zijn de mossels juist extra gegroeid, maar niet genoeg om hun aanvankelijke achterstand in te halen. Waarom is nog onduidelijk. Alle mosselmannen die ik spreek, zeggen hetzelfde: mossels zijn een natuurproduct. De natuur is hun vijand en bondgenoot. Als mosselkweker ben je dus overgeleverd aan de wet en wil van de zee.
Moeilijk in de mosselsector
“Helaas ziet de consument alleen de schelp, dus dat werkt niet mee voor de prijs,” zegt Padmos over de kleine maar zware mossels van 2018. De afgelopen 3 jaar kampte de mosselsector al met lagere verkoopprijzen. “Als ondernemer moet je continu aan de weg timmeren om te overleven,” aldus Padmos. Daarom heeft zijn bedrijf in de jaren 2003 – 2008, ook een zware periode voor Nederlandse mosselaars, twee bedrijven overgenomen. Schaalvergroting om, in dit geval, onder water te blijven. De gelijkenis met boeren op het land dringt zich op.
Een mosselbaan
Mosselkweker Cees Otte drukt me op het hart om vooral niet te vragen over hoe het nu gaat. Dit is immers een momentopname in de mosselsector. Hijzelf is 3e generatie mosselkweker. “Het gaat om de grote lijn van voortbestaan. De liefde die we voor mossels hebben, kan je niet in een kort stuk uitleggen. We doen dit omdat we weten dat we een goed product hebben.” Hij vertelt over zijn 18-uur durende, onregelmatige werkdagen. “Soms zitten we 4 of 5 dagen achtereen op de boot.” Op zijn vrije vrijdag werkt hij voor de nieuwe mosselorganisatie die zich inzet om de mossels beter op de markt te krijgen. De twee zonen van een andere mosselkweker, de nieuwe generatie erbij. Zij moeten het uiteindelijk overnemen.
Het is “echt een mannenwereld,” vindt Cees. “Jij (wijzend naar mij) hebt de kracht er wel voor. Daar gaat het niet om.” De werktijden is wat de meeste vrouwen afschrikt. “Het is funest voor je biologische klok.”
Ondertussen staan tientallen journalisten en filmploegen ongeduldig te wachten aan de rand van de boot tot de onderzeeër eindelijk boven water komt.
Het duurde lang, maar niet omdat de mossels te klein zijn.
De overheid werkt samen met de mosselkwekers om de ‘bakens te verzetten’ en hun werkterrein aan te passen aan onze tijd. De percelen van de mosselkwekers liggen al 25 jaar op dezelfde plek, terwijl de stromingen onder water veranderden. De overheid wijst nieuwe, gunstiger gelegen percelen toe. De mosselaars hopen dat die ook hun productie verhogen door een betere voeding van de schelpdieren. Het perceel waar de onderzeeër de mossels aanvankelijk zocht, bleek al verlaten. Dit was alleen nog niet doorgegeven aan de organisatie. Het werd dus even zoeken dus en dat veroorzaakte wat vertraging.
Of ze lekker zijn? Ik proefde ze, zowel rauw als verhit. Heerlijk!
Dit artikel afdrukken
Mossels zijn een natuurproduct. De natuur is hun vijand en bondgenootGroei
“Mossels hebben een groeicyclus van twee jaar, maar deze hebben in hun eerste jaar een groeiachterstand gehad,” legt Padmos verder uit.
Het tweede jaar zijn de mossels juist extra gegroeid, maar niet genoeg om hun aanvankelijke achterstand in te halen. Waarom is nog onduidelijk. Alle mosselmannen die ik spreek, zeggen hetzelfde: mossels zijn een natuurproduct. De natuur is hun vijand en bondgenoot. Als mosselkweker ben je dus overgeleverd aan de wet en wil van de zee.
Moeilijk in de mosselsector
“Helaas ziet de consument alleen de schelp, dus dat werkt niet mee voor de prijs,” zegt Padmos over de kleine maar zware mossels van 2018. De afgelopen 3 jaar kampte de mosselsector al met lagere verkoopprijzen. “Als ondernemer moet je continu aan de weg timmeren om te overleven,” aldus Padmos. Daarom heeft zijn bedrijf in de jaren 2003 – 2008, ook een zware periode voor Nederlandse mosselaars, twee bedrijven overgenomen. Schaalvergroting om, in dit geval, onder water te blijven. De gelijkenis met boeren op het land dringt zich op.
Een mosselbaan
Mosselkweker Cees Otte drukt me op het hart om vooral niet te vragen over hoe het nu gaat. Dit is immers een momentopname in de mosselsector. Hijzelf is 3e generatie mosselkweker. “Het gaat om de grote lijn van voortbestaan. De liefde die we voor mossels hebben, kan je niet in een kort stuk uitleggen. We doen dit omdat we weten dat we een goed product hebben.” Hij vertelt over zijn 18-uur durende, onregelmatige werkdagen. “Soms zitten we 4 of 5 dagen achtereen op de boot.” Op zijn vrije vrijdag werkt hij voor de nieuwe mosselorganisatie die zich inzet om de mossels beter op de markt te krijgen. De twee zonen van een andere mosselkweker, de nieuwe generatie erbij. Zij moeten het uiteindelijk overnemen.
Het is “echt een mannenwereld,” vindt Cees. “Jij (wijzend naar mij) hebt de kracht er wel voor. Daar gaat het niet om.” De werktijden is wat de meeste vrouwen afschrikt. “Het is funest voor je biologische klok.”
De percelen van de mosselkwekers liggen al 25 jaar op dezelfde plekEven zoeken
Ondertussen staan tientallen journalisten en filmploegen ongeduldig te wachten aan de rand van de boot tot de onderzeeër eindelijk boven water komt.
Het duurde lang, maar niet omdat de mossels te klein zijn.
De overheid werkt samen met de mosselkwekers om de ‘bakens te verzetten’ en hun werkterrein aan te passen aan onze tijd. De percelen van de mosselkwekers liggen al 25 jaar op dezelfde plek, terwijl de stromingen onder water veranderden. De overheid wijst nieuwe, gunstiger gelegen percelen toe. De mosselaars hopen dat die ook hun productie verhogen door een betere voeding van de schelpdieren. Het perceel waar de onderzeeër de mossels aanvankelijk zocht, bleek al verlaten. Dit was alleen nog niet doorgegeven aan de organisatie. Het werd dus even zoeken dus en dat veroorzaakte wat vertraging.
Of ze lekker zijn? Ik proefde ze, zowel rauw als verhit. Heerlijk!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
1. Beste Lin Batten ! Staat hier geen foutje ?
"Daarom heeft zijn bedrijf in de jaren 2003 – 2008, ook een zware periode voor Nederlandse mosselaars, twee bedrijven overgenomen. Schaalvergroting om, in dit geval, onder (*) water te blijven. "
Moet 'onder' niet > 'boven water te blijven' ?
De financiële term 'onder water' is zeer negatief. Denk aan de huizen met te hoge hypotheken waarvan de waarde 'onder water' staat. Schaalvergroting moet dus boven water mogelijk maken..
2. De maat van de schelp zegt niet alles over de inhoud. Nee ? Maar wel dat er in een kleine schelp geen grote mossel kan zitten.
3. Vertrouw nooit de kreet ‘Super’, Jumbo of Extra; die zijn nep. De echt mooie gevulde mossels, die in een promotiefilmpje recent werd klaar gemaakt op een zandplaat in de Oosterschelde, kwamen voor mij uit een bekende 2 kilo-verpakking. Staat ‘Zeeuws’ op maar mossels komen uit Duitsland. Komen op dit moment bij de goede visboer die kwaliteit verkoop, schrikt niet, op.. € 7,50 - € 8,00 per kilo. Etentje thuis met 4 volwassen en 2 tieners à 1,5 kg komt op € 72,00..
4.Nog altijd worden mosselen, analoog aan de Wederdopers, in Oosterscheldewater van buitenlandse nationaliteit in ‘Zeeuws’ veranderd, alhoewel er niet zo lang geleden een keurmerk bij kwam. Zeeuwse mosselen en Echt Zeeuwse mosselen. Yerseke is bijzonder sterk in marketing.. Geldt ook voor de Canadese Oosterschelde kreeften..
5. In EU-verband is Nederland, al doet de tam-tam anders denken, een kleine speler, en vertegenwoordigt slechts 10% van EU-totaal. In de EU draait het eigenlijk om de volgende ‘Major EU suppliers’:-
Three countries are responsible for two thirds of all European mussel production. Spain is very clearly the largest producer with over 200 000 tonnes per year, followed by France with a stable production of around 80 000 tonnes. Italy is the third main producing country with 65 000 tonnes. Most of the supplies from all three countries come from aquaculture. Bron: Het Nederlandse Mosselbureau
5. De ‘beste’ Mosselrestaurants vind je in Philippine, een dorpje van een paar duizend inwoners met 8 mosselrestaurants, die op dit moment allen 27-30 euro voor een portie mosselen en friet met een dipsausje vragen.
Dagelijks bezocht jun-nov/dec. door duizenden zuiderburen. Volle bussen zelfs uit Vlaanderen. En ja, het zijn die echte grote volle Gold/Goud mosselen.
Inclusief drank voor het gezelschap onder pos. 2, wordt dat een paar honderd euro..
Maar.. Dan heb je onvergetelijke kwaliteit.
Toch wel een beetje (te) duur.. (*)
(*)
De nieuwe gereformeerde kerk in Yerseke aanvankelijk voor 2800, nu blijkbaar voor ca. 2000 man en vrouw, kost dan ook 14-15 miljoen.. (voorlopig budget) Op een lap grond van 3,8 hectare zal een parkeerplaats voor 353 auto's komen in het kleine dorpje.
Zoals Kniertje Heijermans ooit opmerkte : "De mossels worden duur verkocht.."
Hans Pollemans, onderop de bak Zeeuwse mosselen bij Lidl staat op een plakkertje dat de mosselen uit het noord-oostelijk deel van de Atlantische Oceaan komen en ofwel uit de Oosterschelde ofwel de Waddenzee. En in een apart zinnetje staat dan dat ze ook uit het Duitse deel van de Waddenzee kunnen komen.
Ik heb tot nu slechte ervaringen met mossels van Lidl en Albert Heijn, maar heel goede met een goedkope kleine bak mosselen van supermarkt Deen (voornamelijk Noord Holland). Het waren mosselen van Yerseker handelshuis Krijn Verwijs. Hangcultuur. Met pontificaal voorop: Deense mosselen. En een pesterig nepkeurmerk: Zuiver uit Denemarken. Duidelijk bedoeld om het keurmerk Zeker Zeeuws dat op Zeeuwse hangcultuurders staat, belachelijk te maken.
Hans Pollemans, als je dat heel graag wilt, mag je van mij zeggen dat je, om onder water te kunnen blijven werken, financieel het hoofd boven water moet mogen houden.
#3 Lin Batten..
Je krijgt van mij geen gelijk, maar als je opmerking dus bewust speels bedoeld was,
vind ik die lekker taalscherp...
Daarom een duim van mij !
#4 Dank Hans! Hilarische woordgrappen zijn ineens niet meer zo hilarisch als ze uitgelegd moeten worden.