Zijn bedrijfskantines serveren nog wel vis en schaaldieren. Ook kunnen er uitzonderingen gemaakt worden voor religieuze- of dieetvoorschriften.
WeWork is mogelijk het eerste grote bedrijf dat vegetarisch eten binnen de werkmuren verplicht stelt. Nick Trachet signaleerde voor ons Belgische bedrijven die moestuinen rond of op bedrijfsgebouwen aanleggen. Tijdens de pauzes kunnen werknemers er tuinieren. Daar heerst nog geen vegetarische verplichting, maar al wel een stapje richting zelf boeren.
Dat leidt tot een vraag: mag een bedrijf, overheidsinstantie of school de eet-leefstijl van zijn werknemers (of leerlingen) bepalen? In Frankrijk klonk kritiek op schoollunches die te weinig vegetarisch waren. Moslims hadden ook kritiek. Zij vonden dat er te weinig opties zonder varkensvlees waren.
Iedere richting kiest zijn eigen steen des aanstoots.
Controle uitoefenen op voeding kan heftige reacties opwekken. ‘Meatless Monday’ werd bij Google ontvangen met een rebelse barbecue; op de Universiteit van Wageningen deelde een groep studenten gehaktballen uit tijdens Meatless Monday. McKelvey reageert laconiek op soortgelijke reacties binnen WeWork: "we hadden onze mensen ook naar een vegetarisch menu kunnen nudgen, maar dan hadden we geen discussie gehad. Van ongemakkelijke discussies leer je tenminste wat."
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#28 Arjan,
In reactie #11 gaf ik al aan dat de baas er van alles aan mag doen om het aanbod gezonder te maken (wat zij of hij daar dan ook onder verstaat).
Ik vind het namelijk prima als het aanbod van vegetarisch gerechten, zowel in een bedrijfsrestaurant als 'normaal' restaurant, groter en gevarieerder wordt.
Het mag ook middels de route die klanten lopen (in een bedrijfsrestaurant), net zoals je in veel supermarkten eerst langs de AGF-afdeling komt.
Astrid, de Volkskrant heeft een artikel online over de verduurzaming van het broodjesbeleid binnen de Universiteit Utrecht. Met de hulp van onder meer een heuse consumptiesocioloog wordt het medewerkers moeilijk gemaakt nog broodjes met vlees te bestellen. Hier en daar wat gemekker, maar verder lijkt men het probleemloos te slikken.
En waarom ook niet, als het lekker is.
Resultaat: voorheen was de helft van de dagelijkse 900 broodjes met vlees belegd, nu nog maar negentig.
En wat vond je van de follow up op uit Zeist, waar #22 naar linkt?
WeWork is niet de enige die vegetarisch/veganistisch de standaard wil maken. Ook het Duitse ministerie van milieu serveert alleen nog vegetarisch. klik
@Astrid en Sytske (#24, #25), Ja ik ging wel wat te kort door de bocht. Mijn stijl. Ik begrijp dat wanneer de werkgever bepaalt dat er geen vlees meer gegeten mag worden in het bedrijf, dat dat een inbreuk is op de vrijheid van de werknemer. En als dat ook geldt voor zelf meegebrachte vleeswaren, waar ik eens van uitga, gaat dat nog een stap verder.
Toch ben ik voorstander van dergelijk beleid en ik hoop dat er meer bedrijven mee beginnen. Voor mij zijn de belangrijkste redenen daarvoor: milieu en dierenwelzijn. We hebben in de westerse wereld veel vrijheid (en veel welvaart). Die mag wel iets minder als dat ten goede komt aan het welzijn van deze planeet. Daar hoeft niemand ongelukkig van te worden. Bovendien zou het opgeven van een in mijn ogen klein deel van die vrijheid kunnen zorgen voor een sterker gevoel van eenheid in de samenleving.
#23 Maurice,
De baas mag wat mij betreft wel bepalen in hoeverre hij eten op het werk toestaat, waar dat wel/niet mag en wat er dan aangeboden wordt.
Maar de vraag in het artikel is: mag een bedrijf, overheidsinstantie of school de eet-leefstijl van zijn werknemers (of leerlingen) bepalen? En daarop is mijn antwoord duidelijk NEE.