Maar liefst 328 gemeenten, 86% van alle Nederlandse gemeenten, sloten zich al aan bij de Statiegeldalliantie, de samenwerking van Nederlandse en Belgische organisaties die de druk op hun overheden willen opvoeren om zo snel mogelijk statiegeldregelingen in te voeren. Dat meldt de alliantie op de website. Niet alleen gemeenten, ook andere organisaties in Nederland pleiten voor de uitbreiding van statiegeld naar alle plastic flessen en blikjes, en dat moet snel gebeuren ook. Maar het ‘meestribbelen’ leverde de industrie 3 jaar proeftijd op om zelf oplossingen voor het zwerfvuil te bedenken. Faalt de industrie, dán belooft het kabinet een algemene invoering van statiegeld. Het besluit van het kabinet om statiegeld op z’n vroegst in 2021 in te voeren klonk voorstanders zoals D66 en boerenorganisatie LTO dan ook niet goed in de oren.

“Het kabinet moet zich niet laten gijzelen door de industrie met allerlei beloftes,” zegt PvdA-kamerlid Gijs van Dijk in het AD. Volgens D66-kamerlid Jan Lems zijn Nederlanders de plastic verpakkingen in supermarkten en het zwerfafval zat. Zelf heeft hij weinig vertrouwen in de inzet van de industrie.

België
In België wil de Vlaamse regering wel doorpakken met recycling en statiegeld door de industrie strenger aan te pakken. Daar bedacht de Vlaamse minister Joke Schauvliege het ‘Verpakkingsplan’ waarin staat dat nagenoeg alle verpakkingsmaterialen (blikjes, plastic flesjes en supermarktverpakkingen) in de recycling moeten. Onderdelen van dat plan zijn, na een marathonsessie waarin de Vlaamse ministerraad maar liefst 180 agendapunten afwerkte, nu goedgekeurd door de Vlaamse deelregering. Het besluit wordt naar verwachting in 2019 van kracht. Vanaf dan zijn gratis plastic kassazakjes verboden, zijn herbruikbare bekers op evenementen verplicht en moet de detailhandel onnodige stickers op groenten en fruit verwijderen.

Haalt de industrie deze doelstellingen niet, dan komt er in 2023 een invoering van statiegeld, schrijft Vilt. “Dit is een zeer ambitieus plan om zwerfvuil aan te pakken,” aldus Schauvliege. “En de doelstellingen die aan de sector worden opgelegd zijn echt geen loze beloften.”
Dit artikel afdrukken