May werd door presentator Andrew Marr van de BBC geïnterviewd over uitspraken die Trump afgelopen week deed in een interview met de Britse volkskrant The Sun en later op een persconferentie op May's landgoed Chequers ten noordwesten van Londen. "Hij zei me dat ik de EU moest vervolgen", aldus May.

Ze zei het vriendelijk lachend. Volgens de New York Times kan het commentaar gezien worden als haar Britse manier van wraak nemen op Trump die haar via The Sun lomp had aangepakt. Hij bracht de premier in verlegenheid door haar via de krant te verwijten Brexit te verknoeien terwijl hij met haar aan tafel zat en May de rode loper had uitgerold voor zijn werkbezoek aan Engeland. May noemde Trump niettemin behulpzaam.



May gaf duidelijk aan te streven naar een Brexit die zowel Remainers als Brexiteers tevreden kan stellen.



Ze houdt vast aan haar plan voor een zachte Brexit om ingewikkelde grens- en handelsvraagstukken te voorkomen. In de Daily Mail - een andere Britse Volkskrant - schreef ze vandaag een opinietekst waarin ze duidelijk aangeeft te opteren voor een Noorse oplossing voor de scheiding tussen Engeland en de EU. May schrijft: We moeten onze ogen op het doel houden. Zo niet, dan lopen we het risico helemaal geen Brexit te krijgen.
Dit is het moment om praktisch en pragmatisch te zijn en ons plan te steunen om Groot-Brittannië op 29 maart volgend jaar uit de Europese Unie te halen en de beloften aan het Britse volk na te komen.
Ik weet dat er mensen zijn die zich zorgen maken over het "common rule book" voor goederen en dat de douaneregelingen die wij hebben voorgesteld de nieuwe vrijhandelszone tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zullen versterken.
Ik begrijp die zorgen. Maar de erfenis van Brexit mag geen harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland zijn die de historische overeenkomst van Belfast ontkracht. Het kan niet het uiteenvallen zijn van ons kostbare Verenigd Koninkrijk met een grens langs de Ierse Zee. En het kan niet de vernietiging van geïntegreerde toeleveringsketens en just-in-timeprocessen zijn waarvan banen en middelen van bestaan afhankelijk zijn.


May kiest met haar woorden een voor alle partijen acceptabel argument en maakt duidelijk waar ze staat. Ierland en Engeland moeten vrienden blijven en Brexit moet doorgaan. Daarom kiest ze voor samenwerking met de EU en een Engeland dat op Europese voorwaarden met de EU-landen handelt. Tegelijk wil ze weg uit de EU. Trump wilde een definitieve wig drijven tussen Engeland en de handelsunie met het vasteland.

Historisch gezien kiest May voor de weg die in 1967 de Franse president De Gaulle al voorstond: een Engeland dat bij de EU hoort maar er geen deel van uitmaakt. Mogelijk is May na het lompe gedrag van Trump in Engeland en tijdens de NATO-top van afgelopen week sterker uit haar leiderschapscrisis tevoorschijn gekomen en zal er komende zomer geen rottend eten op de kades staan te wachten op Britse consumenten. Engeland importeert een groot deel van het aanbod in supermarkten uit het vasteland van Europa. Nederland is een van de grootste handelspartners van de Britten op het gebied van voedsel en heeft dus alle belang bij het welslagen van May's keuze.
Dit artikel afdrukken