Vorig jaar schreef Marjolein Streur op Foodlog over bijzondere suiker, waaronder allulose. Inmiddels is de Duitse start-up Savanna Ingredients van start gegaan met de productie van deze echte suiker zonder calorieën. Dit ontwikkelingsproject van functionele koolhydraten wordt met een subsidie van het Duitse ministerie voor Voeding en Landbouw (BMEL: Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft) ondersteund.
De start-up Savanna Ingredients uit Elsdorf bij Keulen produceert echte suiker zonder calorieën. Manager dr. Timo Koch: “In de natuur komt natuurlijke suiker zonder calorieën voor, alleen tot nu toe in zeer kleine hoeveelheden. Wij hebben de natuurlijke weg toegankelijk gemaakt en een proces ontwikkeld om echte suiker zonder calorieën op grote schaal als bietsuiker te produceren.”
Dat is een ingewikkeld levensmiddeltechnologisch proces waarvoor Savanna Ingredients de passende patenten heeft laten registreren. Koch: “In het proces veredelen we de natuurlijke bietsuiker door zijn molecuulstructuur verder te ontwikkelen, ja, te versleutelen en de calorie in zekere zin ‘in te kapselen’. Ons lichaam herkent bij de stofwisseling de allulose niet meer als energieleverancier. De allulose wordt niet meer aan het lichaam gebonden, maar de calorieën worden in zekere zin uitgescheiden. In de wetenschap heet deze suiker zonder calorieën allulose.”
Officiële toelating aangevraagd
Savanna Ingredients zal binnenkort de officiële toelating van hun allulose als levensmiddel in Europa aanvragen. Op de locatie in Elsdorf wordt momenteel gewerkt aan uitbreiding van de productiecapaciteit voor functionele koolhydraten. De smaak en functionele eigenschappen maken allulose geschikt voor het zoeter maken van dranken en spijzen. Allulose bevat een restwaarde aan calorieën van 0,2 kcal (ter vergelijking: een gram klassieke suiker bevat 4 kcal, een gram olijfolie 9 kcal). Net zoals alcoholvrije bieren een minimale restwaarde alcohol bevatten, is ervan uit te gaan dat de Europese toelatingsinstantie de nieuwe suiker als “calorievrij” zal erkennen.
Cellobiose
Savanna Ingredients GmbH is een start-up die is ontstaan uit het Innovation Center van suikerproducent Pfeifer & Langen. Savanna ontwikkelt zogenaamde functionele koolhydraten, oftewel: nieuwe suikersoorten met specifieke eigenschappen. Een ander Savanna product is cellobiose – een soort lactosevrije lactose. Hiermee zouden mensen die allergisch zijn voor lactose de lactose kunnen vervangen. Tegelijkertijd bevat cellobiose – ook een natuurlijke suiker – de helft van het aantal calorieën in vergelijking met klassieke suiker.
In de Algemeine Bäckereizeitung en Gourmetwelten laat Timo Koch zien dat zijn suiker inmiddels toe te passen is in tomatenketchup.
Dit is een licht aangepaste versie van een artikel dat Allard van Gent publiceerde op zijn blog allardvangent.com
Dit artikel afdrukken
Dat is een ingewikkeld levensmiddeltechnologisch proces waarvoor Savanna Ingredients de passende patenten heeft laten registreren. Koch: “In het proces veredelen we de natuurlijke bietsuiker door zijn molecuulstructuur verder te ontwikkelen, ja, te versleutelen en de calorie in zekere zin ‘in te kapselen’. Ons lichaam herkent bij de stofwisseling de allulose niet meer als energieleverancier. De allulose wordt niet meer aan het lichaam gebonden, maar de calorieën worden in zekere zin uitgescheiden. In de wetenschap heet deze suiker zonder calorieën allulose.”
Officiële toelating aangevraagd
Savanna Ingredients zal binnenkort de officiële toelating van hun allulose als levensmiddel in Europa aanvragen. Op de locatie in Elsdorf wordt momenteel gewerkt aan uitbreiding van de productiecapaciteit voor functionele koolhydraten. De smaak en functionele eigenschappen maken allulose geschikt voor het zoeter maken van dranken en spijzen. Allulose bevat een restwaarde aan calorieën van 0,2 kcal (ter vergelijking: een gram klassieke suiker bevat 4 kcal, een gram olijfolie 9 kcal). Net zoals alcoholvrije bieren een minimale restwaarde alcohol bevatten, is ervan uit te gaan dat de Europese toelatingsinstantie de nieuwe suiker als “calorievrij” zal erkennen.
Cellobiose
Savanna Ingredients GmbH is een start-up die is ontstaan uit het Innovation Center van suikerproducent Pfeifer & Langen. Savanna ontwikkelt zogenaamde functionele koolhydraten, oftewel: nieuwe suikersoorten met specifieke eigenschappen. Een ander Savanna product is cellobiose – een soort lactosevrije lactose. Hiermee zouden mensen die allergisch zijn voor lactose de lactose kunnen vervangen. Tegelijkertijd bevat cellobiose – ook een natuurlijke suiker – de helft van het aantal calorieën in vergelijking met klassieke suiker.
In de Algemeine Bäckereizeitung en Gourmetwelten laat Timo Koch zien dat zijn suiker inmiddels toe te passen is in tomatenketchup.
Dit is een licht aangepaste versie van een artikel dat Allard van Gent publiceerde op zijn blog allardvangent.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
""Ons lichaam herkent bij de stofwisseling de allulose niet meer als energieleverancier. De allulose wordt niet meer aan het lichaam gebonden, maar de calorieën worden in zekere zin uitgescheiden.""
En hoeveel procent zeker voor de langere termijn weten ze dat zeker dat dit ook werkelijk gebeurt en er geen andere onguinstige bijwerkingen op de langere termijn ontstaan in ons lijf? Hoelang hebben ze dit getest op echte mensen? een week, een maand, een jaar, 10 jaar?
En hoeveel chemish afval komt er uit de fabriek na het proces van dit ingewikkeld proces om het te maken? Waar wordt dat dan weer geloosd?
Leuk positief bericht, maar de negatieve kanten, mits die er zijn, wordt weggehouden, die horen we over 20-30 jaar wel weer als het te laat is............
#1 Astrid,
Misschien gebeurt dat testen wel op vrijwillige basis, via de tomatenketchup van Timo Koch?
Nou ja, dat vraag ik me dus af. Normaal moeten er testen gedaan worden of iets wel veilig is voor de consumptiemarkt, dus ik vraag me af hoe dat iin dit geval dna weer gedaan wordt. Suiker zonder caloriën noem ik bijv geen suiker, maar waar is het bewijs dat het wel 100% veilig is om te eten. Dat kan je naar mijn idee niet zomaar even in een labje testen met wat cellen die op dat moment niet fout reageren, dat moet langdurig op echte mensen gebeuren en tja, hoe doe je dat, door het gewoon in op voedsel lijkende substanties te stoppen, op de markt te gooien en over 20-30 jaar erachter komen dat er toch wel haken en ogen aan zitten.
Weet je dat ik moe wordt van al die 'op voedsel lijkende substanties uitvinders'?? Die mensen die zitten te knutselen in een laboratorium en denken 'HET' ultieme niet dikmakende of 'gezonde' product gevonden te hebben, terwijl ze niks zeker weten hoe het op mensenlichamen uitpakt op de langere termijn.
Daar word ik ook moe van hoor.
Nieuwe superfoods (zoals gedroogde xxx) uit Verweggistan worden overigens ook niet eerst getest, want pas als er klachten van gebruikers komen. Nu je veel via Internet kunt laten overkomen is het dus maar net de vraag in hoeverre het 'elders' goed getest is.
Alleen met superfoods is het vaak wel zo dat de bevolking in het land waar het vandaan komt het al eeuwen eten ipv dat ze het in een kamertje in elkaar knutselen. Dan is het toch wel vaker veiliger dan dat een professor iets leuks bedenkt door op een microscoopglaasje te turen en er wat flesjes en potjes met zooi erin met namen die niet uitspreekbaar zijn.