'Steeds meer mensen' gaan minder vlees eten. Maar hoeveel is 'steeds meer'? Eindelijk zijn er cijfers over van oudsher vleesminnend Frankrijk.
Fransen eten gemiddeld 2,5 maal de aanbevolen hoeveelheid vlees per week, 1,5 kilo. Maar die consumptie daalt. Zelfs veganisme zou in trek zijn. Mediaberichten spreken van 'steeds meer' mensen die 'steeds vaker' voor geen of minder vlees kiezen. Eindelijk is er een onderzoek dat enig cijfermatig houvast biedt.
Dertig procent van de Fransen wil minder vlees gaan eten. Dat percentage is het resultaat van een stijgende reeks. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksinstituut Xerfi.
De druk op consumenten om minder vlees te eten komt zowel van binnenuit als van buiten. Media-aandacht voor wat slecht is aan vlees laat Fransen zelf vlees willen minderen; veganistische activisten roepen op tot geweld tegen slagerijen.
Als oorzaak voor de dalende vleesconsumptie gelden niet alleen de aandacht voor de relatie tussen kanker, een verhoogde cholesterolniveau en diabetes maar ook de industriële schaal waarop vlees wordt geproduceerd en verwerkt. Bewegende beelden van stallen en slachthuizen en het paardenvleesschandaal (illegale bijmenging van paard in rundvleesproducten) overtuigden consumenten om minder vlees te eten. "Er is groeiende bezorgdheid over de arbeidsomstandigheden op boerderijen", schrijft Bloomberg.
In Frankrijk is pas de laatste jaren sprake van uitgebreide media-aandacht voor een meer vegetarische eetstijl. Op Bloomberg zegt Geoffroy Le Guilcher, schrijver van een boek over dierenrechtenactivisme, “Franse consumenten worden eindelijk wakker, tientallen jaren na de rest. Een nieuwe generatie activisten doet mensen beseffen dat er zelfs in het land van het vlees weinig pleit voor het consumeren ervan.”
Dit artikel afdrukken
Dertig procent van de Fransen wil minder vlees gaan eten. Dat percentage is het resultaat van een stijgende reeks. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksinstituut Xerfi.
De druk op consumenten om minder vlees te eten komt zowel van binnenuit als van buiten. Media-aandacht voor wat slecht is aan vlees laat Fransen zelf vlees willen minderen; veganistische activisten roepen op tot geweld tegen slagerijen.
Als oorzaak voor de dalende vleesconsumptie gelden niet alleen de aandacht voor de relatie tussen kanker, een verhoogde cholesterolniveau en diabetes maar ook de industriële schaal waarop vlees wordt geproduceerd en verwerkt. Bewegende beelden van stallen en slachthuizen en het paardenvleesschandaal (illegale bijmenging van paard in rundvleesproducten) overtuigden consumenten om minder vlees te eten. "Er is groeiende bezorgdheid over de arbeidsomstandigheden op boerderijen", schrijft Bloomberg.
In Frankrijk is pas de laatste jaren sprake van uitgebreide media-aandacht voor een meer vegetarische eetstijl. Op Bloomberg zegt Geoffroy Le Guilcher, schrijver van een boek over dierenrechtenactivisme, “Franse consumenten worden eindelijk wakker, tientallen jaren na de rest. Een nieuwe generatie activisten doet mensen beseffen dat er zelfs in het land van het vlees weinig pleit voor het consumeren ervan.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nieuw werkwoord. Vegetariseren. Mooi. Dat gaat de Dikke Van Dale halen. Voorspel ik je.
In deze dagen zou ik voor OntKLMt gaan als grotere deugd!
1. Hendrik #2
Het aantal vliegtuigen verdubbelt zelfs de komende decennia, maar maak je niet ongerust. Ik heb berekend, dat als we de plastic wattenstaafjes en de limonaderietjes verbieden, dat volledig gecompenseerd wordt..
2. Wouter #1
Ik vrees er ook voor, maar geïnteresseerd in taal, zou ik het principieel weigeren van vlees liever ‘vegeteren’ noemen. Synomiem voor ‘een plantenleven leiden’. En de volgers: ‘vegeteerders’
3. Topic
“Als oorzaak voor de dalende vleesconsumptie gelden niet alleen (A) de aandacht voor de relatie tussen kanker, een verhoogde cholesterolniveau en diabetes…. maar ook (B) de industriële schaal waarop vlees wordt geproduceerd en verwerkt.”
Interessanter zou zijn of men minder vlees eet om ‘gezondheidsredenen’ of ‘ecologsiche’ redenen of opgejaagd door life-style trends die ook suiker en vet aanvallen, en daarom bewust kiest voor ‘flex’, in plaats van principieel het eten van vlees ethisch af te wijzen i.v.m. dierenleed.
Als het percentage 4-5% vegetariers in deze topic klopt, maakt dat duidelijk dat die verschuiving minder met ‘dieren-ethiek’ te maken heeft, dan met andere complexe trends.
Conclusie… De kreet in de topic “Frankrijk vegetariseert’ is te suggestief.
In de vega-promo-marketing wordt op ‘het minder vlees consumeren’ in bijna alle gevallen juichend het etiket ‘vegetarischer’ geplakt..
Dan heb ik vanmiddag vegetarisch gegeten: 2 boterhammen met tomaat.
ps. Dat onderzoek dateert van mei 2017 en is al weer oud nieuws…
Hendrik #3, ik ken iemand binnen de familie die vegeteert, ze is beslist géén vegetariër.
Vegetariseren van Wouter #1, lijkt mij beter om de vegetariërs niet met mensen te vergelijken die in coma of zwaar demente toestand verkeren.
Al enkele jaren lang wordt het eten van vegetarische gerechten met linzen, kikkererwten, bonen regelmatig vlak voor het 8 uur journaal op de Franse zenders gepresenteerd met een recept. Het gesubsidieerde Franse voedingscentrum verzorgt dat. Ook in gewone restaurants vind je meestal wel een vegetarisch gerecht zonder vegaburger, maar zelf gemaakt. Linzen worden sinds jaar en dag ook vaak als salade aangeboden. Dit is niet nieuw, maar onderdeel van de gewone Franse keuken.