Het consortium SELEGGT, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leipzig, het Duitse supermarktconcern REWE en de Nederlandse ontwikkelaar van broederijtechniek HatchTech heeft de Best Innovation Award van dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) toegekend gekregen.

Met een innovatieve 'endocrinologische' techniek kan SELEGGT op dag 9 van het broedproces het geslacht van het embryo in het ei vaststellen (en of er uberhaupt een kuiken in zit). Een heel klein naaldje haalt een druppel vloeistof uit het ei zonder de ontwikkeling van het ei te verstoren. Bliksemsnelle analyse bepaalt op basis van de geslachtshormonen in de vloeistof of het een hen of haan is. De eieren die een haantje gaan opleveren, kunnen vervolgens uit het broedproces gehaald worden, worden ingevroren en verwerkt tot eipoeder voor de diervoederindustrie. Op dag 9 (van de 21 dagen dat het broeden duurt) ervaren de embryo's nog geen pijn.

Het innovatieve proces van SELEGGT voorkomt het moeten doden van miljoenen eendagskuikens. Wereldwijd gaat het om zo'n 5 miljard haantjes per jaar, in Nederland om 45 miljoen, in Duitsland om 50 miljoen. Haantjes leggen immers geen eieren en zijn economisch onrendabel. Het doodmaken van al die verder gezonde kuikentjes stuit op steeds meer ethische en dierenwelzijnsbezwaren. Ook de politiek worstelt ermee. Gezien het belang stond toenmalig staatssecretaris Dijksma een pilot toe met transgene kippen - met kwallengenen. Maar zij werd snel teruggefloten. Seksen 'in' het ei is ook al langer in beeld en lijkt nu een reële optie te bieden. Aan SELEGGT betaalt het Duitse ministerie van Landbouw mee.

De Best Innovation Award is specifiek bedoeld voor bedrijven die een schaalbaar project onder handen hebben dat de onderzoeksfase voorbij is. Dat is bij SELEGGT het geval; de techniek zou in de loop van 2019 beschikbaar moeten komen, is te horen in onderstaand filmpje.

Dit artikel afdrukken