Avocado's zijn op het ogenblik schaars en dus duur. Nogal zonde dus om ze weg te moeten gooien. Een nieuwe verpakkingstechniek verdubbelt hun houdbaarheid.
Door avocadorot moet je de dure vruchten soms weggooien zonder dat je ervan kunt eten. Dat heeft drie oorzaken: uitdroging, oxidering en uiteindelijk een schimmel die de verzwakte vrucht infiltreert. Apeel Sciences pakt deze oorzaken aan met het laagje 'Apeel', aldus Wired.
Apeel is een amfifiel laagje. Het kan zowel goed met vet als met vocht omgaan en vormt een semi-doorlaatbaar membraan om de vrucht. Zo blijven het vocht in en de zuurstof buiten de vrucht en blijft die langer in goede conditie.
Traditionele technieken zoals waxen laten de vrucht er tijdelijk mooi uitzien, maar vormen geen wezenlijke barrière tegen uitdroging en oxidatie. Apeel activeert de moleculen die de vrucht al van nature in de schil heeft om beide verschijnselen te voorkomen.
Het resultaat? Een verdubbeling van de houdbaarheid van avocado’s, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen of schimmelbestrijdingsmiddelen.
De verwachtingen van de nieuwe techniek zijn hooggespannen. Deze zomer zijn de eerste avocado’s met hun alternatieve verpakking in Amerikaanse supermarkten te koop.
Dit artikel afdrukken
Apeel is een amfifiel laagje. Het kan zowel goed met vet als met vocht omgaan en vormt een semi-doorlaatbaar membraan om de vrucht. Zo blijven het vocht in en de zuurstof buiten de vrucht en blijft die langer in goede conditie.
Traditionele technieken zoals waxen laten de vrucht er tijdelijk mooi uitzien, maar vormen geen wezenlijke barrière tegen uitdroging en oxidatie. Apeel activeert de moleculen die de vrucht al van nature in de schil heeft om beide verschijnselen te voorkomen.
Het resultaat? Een verdubbeling van de houdbaarheid van avocado’s, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen of schimmelbestrijdingsmiddelen.
De verwachtingen van de nieuwe techniek zijn hooggespannen. Deze zomer zijn de eerste avocado’s met hun alternatieve verpakking in Amerikaanse supermarkten te koop.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Moet ik dan in de winkel ook harder drukken in de avocado's om te kijken of ze rijp zijn?
#1 Sander,
Je kunt de rijpheid van een avocado checken door het pitje van de bovenkant af te halen.
Deze zit aan de bovenkant van de avocado en kun je gemakkelijk lostrekken met je vingers. Als de avocado keihard is, dan weet je zeker dat hij nog niet rijp is, dus dan moet je hem nog even laten rijpen op de fruitschaal.
Is de holte van het pitje helder, dan weet je zeker dat je avocado goed is. Hij is precies goed en zal niet bruin zijn.
Is de holte van het pitje al enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen.
Bron: Uit Pauline's Keuken.
Hoi Sytske,
Ik was een beetje sarcastisch.
De helft van de avocado's in het schap hebben namelijk een paar flinke 'vingerafdrukken'.
#3 Hoi Sander,
Dat vermoedde ik al, maar ik erger me kapot aan die beurs gedrukte avocado's in NL supermarkten.
Sander, de oplossing is oh zo simpel; niet aanraken, niet aankijken en niet kopen.
Waarom moeten we überhaupt deze dingen kopen? Er zijn genoeg gezonde vruchten te koop alhier.
Zal wel iets met voedselgoeroe's te maken hebben.