Er is een overschot aan CO2 in de atmosfeer, maar een tekort in de voedingsindustrie. Waarom? In de Financial Times waarschuwt de British Poultry Council voor een ernstig tekort aan CO2 voor gebruik in de levensmiddelenindustrie, met name de frisdrank- en bierproducenten en de kippenvleesverwerking. CO2 wordt gebruikt voor het verdoven van kippen voor de slacht en het vlees wordt verpakt onder CO2-verrijkte atmosfeer.
Ook bij de brouwerijen is de beer los. Het WK met dood bier, dat kan natuurlijk niet.
Even voor de duidelijkheid: het gaat om koolzuur in gasflessen. Er zijn verschillende oorzaken voor het CO2-tekort in Europa. Voedingsgeschikte CO2 is een bijproduct van de kunstmest- en bio-ethanolproductie. In beide industrieën liggen fabrieken stil voor onderhoud in de zomermaanden. In Groot-Brittannië is nog maar 1 van de 4 grootste CO2-leveranciers in werking.
Hoe lang dit tekort zal duren is nog niet duidelijk, maar de verwachtingen zijn tot midden juli.
FinTimes - CO2 shortage close to ?critical? for British chicken producers
Ook bij de brouwerijen is de beer los. Het WK met dood bier, dat kan natuurlijk niet.
Even voor de duidelijkheid: het gaat om koolzuur in gasflessen. Er zijn verschillende oorzaken voor het CO2-tekort in Europa. Voedingsgeschikte CO2 is een bijproduct van de kunstmest- en bio-ethanolproductie. In beide industrieën liggen fabrieken stil voor onderhoud in de zomermaanden. In Groot-Brittannië is nog maar 1 van de 4 grootste CO2-leveranciers in werking.
Hoe lang dit tekort zal duren is nog niet duidelijk, maar de verwachtingen zijn tot midden juli.
Het bier is zelfs op rantsoen in Groot-Brittannië als gevolg van het CO2 tekort, schrijft CNN. Bij groothandel Booker (dochter van Tesco) mogen bedrijven nog maar 300 blikjes per dag per bedrijf afnemen. Coca-Cola heeft een aantal productielijnen stopgezet en de Brits-Ierse pub-keten Wetherspoons kampt met een lage toevoer van Strongbow cider en John Smith’s bier.
Britten moeten ook opletten met de kip die ze in de supermarkt kopen. In plaats van een week is het kippenvlees nog maar 2,5 dag houdbaar. Dat komt doordat kippenslachterijen overgestapt zijn van verdoving met CO2 gas op een elektrisch waterbad.