Een Animal Rights-medewerker ging aan de slag als lid van een 'vangploeg' op verschillende kippenbedrijven in België. Met een verborgen camera maakte hij beelden van zijn werk, onder meer in een vleeskippenbedrijf in de provincie Antwerpen. "Op de beelden is te zien hoe de kippen in de stal gevangen worden en in een container gestopt om ze naar het slachthuis te transporteren. De eindbestemming van de kippen in het filmpje is het slachthuis Plukon in Maasmechelen, dat onder meer levert aan supermarkten Aldi, Lidl, Delhaize en Carrefour," schrijft Vilt.

De undercover-kippenvanger werkte voor het bedrijf PLV, het grootste pluimveeservicebedrijf in België. PLV is gespecialiseerd in het vangen en laden van kippen. Vangploegen werken in teams van 6 tot 8 mensen, 's nachts in het halfdonker, omdat de kuikens rustiger zijn in het schemerlicht. Gemiddeld vangt een kippenvanger zo'n 5.000 vleeskuikens per nacht door ze aan de poten op te tillen en in kratten te plaatsen. Het vangen en laden van de kippen per locatie neemt zo'n 4 à 5 uur in beslag. Daarna volgt het transport naar de slachtlocatie.

'Helse lijdensweg'
"In de Belgische, Vlaamse of Europese wetgeving betreffende het houden, het transporteren en het slachten van pluimvee zijn geen specifieke instructies opgenomen over de wijze waarop kippenvangers de dieren moeten optillen, dragen, in de containers plaatsen," schrijft Animal Rights. "Wel geldt steeds, in alle wetgeving betreffende bescherming van dieren, de regel dat ‘onnodig dierenleed’ dient voorkomen te worden. Een zeer vage bepaling die de deur openlaat voor interpretatie. In de praktijk vindt de vleesindustrie het dierenleed dat zij veroorzaakt nooit ‘onnodig’, gezien het haar eigen financiële belangen dient." Volgens Animal Rights ondergaan de 300 miljoen vleeskuikens die jaarlijks in België gefokt worden "een helse lijdensweg, van boer tot slachthuis."

Het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) onderzocht de welzijnsproblemen van vleeskuiken. Het stelde vast dat de dieren urenlang honger en dorst lijden. Acht uur voor de vangploeg komt, krijgen de kuikens geen eten meer zodat de darmen leeg zijn bij aankomst in het slachthuis. Het gevangen worden levert de dieren stress op omdat ze vrijwel nooit aangeraakt zijn. Van de 300 miljoen kippen komt op jaarbasis 3% in de slachthuizen aan met vleugelbreuken en is 0,3% bij aankomst dood.



De getoonde ruwe omgang met de dieren wordt echter niet als goede praktijk geclassificeer
'Geschokt'
Plukon, van origine een Nederlandse slachter en verwerker van kip, reageert geschokt en is inmiddels in gesprek gegaan met betrokken partijen, controlerende instellingen en de overheid. "Het vangen en verladen van dieren veroorzaakt zelfs onder de best mogelijke technische omstandigheden een mate van ongemak, maar een kweker en zijn pluimveevangbedrijf dienen de nodige maatregelen te nemen om dit ongemak te beperken", klinkt het. "Kwekers maken gebruik van een door Belplume erkend vang- en laadbedrijf, dat door onafhankelijke inspectie-instellingen gecontroleerd wordt. De getoonde ruwe omgang met de dieren wordt echter niet als goede praktijk geclassificeerd."

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, laat de affaire onderzoeken. "Het is gevaarlijk om te oordelen op basis van een collage van beelden die ook in Wallonië zijn gemaakt. We willen graag weten om wie, wat of waar het gaat", aldus Weyts. "Los daarvan hebben we met de sector aan tafel gezeten eind vorig jaar en een actieplan opgelegd met extra voorwaarden op vlak van dierenwelzijn. Voor ons is het dus wel zinvol om te weten wie, wat, waar en hoe, zodat we kunnen nagaan of men zich aan de afspraken heeft gehouden."

'Liever 100% plantaardig'
Animal Rights publiceert de video en het rapport, na eerdere films over misstanden in een varkensslachterij, runderslachterij en scharreleierbedrijf, om de consument én supermarkt aan te moedigen om te schakelen naar 100% plantaardige voeding.

Situatie in Nederland
In Nederland publiceerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgelopen voorjaar een kritisch rapport over de pluimveevleesketen. Volgens de NVWA is er sprake van structurele en zelfs georganiseerde vormen van ontduiking van de normen en regels. Op 70% van de kip zou wel iets aan te merken zijn.
Dit artikel afdrukken