Het zou in Nederland niet voorkomen, maar dat blijkt niet helemaal juist. Niet alleen in België, maar ook in Nederlandse slachthuizen kan het voorkomen dat varkens nog levend in een gloeiend heet waterbad verdrinken. Ook worden kalveren en schapen soms levend gevild. Dit soort dierenleed komen inspecteurs tegen in de Nederlandse slachthuizen. Dat blijkt uit rapporten die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) laat weten dat elk incident rond het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen er één te veel is. Sommige constateringen noemt de organisatie "ronduit verschrikkelijk" naar aanleiding van het nieuws dat RTL gisteren bracht. De COV merkt wel op, dat de rapportages met name betrekking hebben op de periode 2015-2016 en de incidenten vooral lijken te hebben plaats gevonden bij (kleinere) bedrijven, die hetzij geen lid zijn van de COV dan wel niet meer bestaan. De 48 boetes die over 2015-2016 zijn uitgedeeld wegens vermijdbaar dierenleed, staan volgens de COV tegenover zo’n 17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen per jaar. "De foutmarge bedraagt 0,0001%."
RTLnieuws - Dieren levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) laat weten dat elk incident rond het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen er één te veel is. Sommige constateringen noemt de organisatie "ronduit verschrikkelijk" naar aanleiding van het nieuws dat RTL gisteren bracht. De COV merkt wel op, dat de rapportages met name betrekking hebben op de periode 2015-2016 en de incidenten vooral lijken te hebben plaats gevonden bij (kleinere) bedrijven, die hetzij geen lid zijn van de COV dan wel niet meer bestaan. De 48 boetes die over 2015-2016 zijn uitgedeeld wegens vermijdbaar dierenleed, staan volgens de COV tegenover zo’n 17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen per jaar. "De foutmarge bedraagt 0,0001%."
Oh, gelukkig! Niets aan de hand dus.
En na 2016 geen NL-horrortaferelen meer.
Zouden die eerst in Nederland ook niet onmogelijk zijn?
Waarom wordt Foodlog eigenlijk wél misselijk van Belgische horrorscenes,
en niet van Hollandse? Lijkt mij even onpasselijk makend, waar het ook gebeurt.
Nu maar weer wachten tot blijkt dat dit ook na 2016 nog steeds gebeurt
in ons Hollandse varkensparadijs.
Ook geen foto van een in een gloeiend heet water verdrinkend varken,
maar van een knuffel.
Dat horrorfilmpje gezien, Foodlog: was dat een klein slachthuis?
"De foutmarge bedraagt 0,0001%"
In 10% van de (kleinere?) NL-slachthuizen.
"Slachthuis23" met 11 van dit soort "overtredingen" binnen 2 jaar, krijgt wat boetes
(in totaal 21.000 euro), maar blijft gewoon open. Ook Foodlog staat erbij en kijkt ernaar.
Dick, je insinuaties kloppen niet. Als je het van mij persoonlijk wilt weten: toen de Belgische Tielt-affaire speelde zeiden mannen uit het slachtwezen dat het ook in Nederland kan gebeuren en gebeurt.
Ook dit jaar zullen nog ongelukken gebeuren in Nederlandse slachthuizen. De vraag is welke slachtculturen voor meer ongelukken of zelfs voor structureel leed zorgen. Daar bestaan slechts niet-geobjectiveerde indrukken over.
Houd het een beetje rustig. Dan hoef ik de strijd niet met je aan.
Mij lijkt gewoon de pakkans gering. En daarbij deze manier van communiceren, 'de foutmarge bedraagt 0,0001%' van het COV zorgt alleen maar voor weerstand, achterdocht en boosheid. En een tegenreactie. Hoe ongelofelijk stom kan een sector zijn?
Welke "insinuaties" zijn onjuist, Dick?
Jij doelt op de suggestie van COV die spreekt uit de zinsnede:
"de rapportages met name betrekking hebben op de periode 2015-2016 "?
Of op de suggestie in de header: " ‘0,0001 dieren met leed geslacht’"
BTW: je was het percentage-teken nog vergeten...
In een meer dan een kwart van de inspecties inadequate "verdoving" van kippen.
Oók al onjuist? Ook al in "kleinere" slachterijen?
Terechte opmerking van Jan Peter: COV berekent een foutmarge op de geconstateerde fouten.
Hoe groot de werkelijke foutmarge is, kan wellicht cameratoezicht duidelijk maken. Maar ook dat gaat niet omdat niemand 24/24 uur filmpjes gaat zitten bekijken. Cameratoezicht moet moraliserend werken: afstompende moraal ( Jack van Messel schreef daar ooit over op Foodlog) corrigeren (volgens Jack is daar meer/iets anders voor nodig).
NB: COV gaat niet over kippen (> half miljard dieren); daar gaat de Nepluvi over. COV gaat over dieren op 4 poten (vandaar het lagere getal)