Omdat de opsomming van ingrediënten op voedseletiketten niet altijd klopt of informatie ontbreekt, hebben mensen met een voedselallergie geregeld last van vermijdbare allergische reacties. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO. De onderzoekers volgden een jaar lang 157 patiënten met een allergie. Ze hielden keurig rekening met de allergenenlijst, maar toch kreeg 46% één of meer allergische reacties. Zes patiënten belandden zelfs op de spoedeisende hulp.

Volgens de onderzoekers vormt de vermelding van allergenen die als ingrediënt in een product verwerkt zijn geen probleem. Het gaat vaak mis bij ingrediënten die onbedoeld in producten terechtkomen. In die gevallen gaat het om stoffen die op de puntjes van het zinnetje 'kan sporen van .. bevatten' behoren te staan. Geert Houben, toxicoloog en onderzoeker van TNO en UMC Utrecht pleit voor uniforme Europese afspraken over het opnemen van die informatie. Het ontbreken daarvan "plaatst 22 miljoen mensen in Europa dagelijks voor onnodige risico’s", zegt Houben in het AD.
AD - Foute voedseletiketten brengen mensen met allergie in levensgevaar
  • Deel
Druk af