Henk Breman is op Foodlog inmiddels een veel besproken man. Vaak ook reageerde hij. In de serie die Café Weltschmerz maakt over Afrika interviewde ik hem over landbouw. We spraken over wie hij is - een natuurman. Waarom hij niettemin een fel voorstander is van het gebruik van kunstmest in Afrika, maar ook waarom er in onze contreien wel wat minder kunstmest mag worden gebruikt.

Breman schreef ooit een niet mis te verstane kritiek op de agroecologische idealen die oud VN-rapporteur voor het recht op voedsel Olivier de Schutter in Afrika probeert te verwezenlijken. In het gesprek legt Breman in scherpe woorden uit waarom.

Aan het slot van het gesprek gaat het over overbevolking en waarom we daar niets aan kunnen doen. Ik wil er niet veel meer over vertellen. Het is een gesprek om naar te luisteren in vervolg op het interview dat hier reeds verscheen met Niek Koning over Afrika. Koning legde uit dat Afrika meer bescherming van zijn markten verdient en importrestricties moet kunnen toestaan. Breman steunt die visie.
Een beetje kunstmest en meer marktbescherming en we hoeven minder bang te zijn dat Afrikanen massaal de Middellandse Zee oversteken.



Toegevoegd (zaterdag 16 juni 8:15 uur):
Deze week speelde in het Middellandse Zeegebied de affaire rond het reddingsschip Aquarius van Artsen zonder Grenzen. Het schip wilde op de oversteek van Noord-Afrika naar de kust van Italië uit zee opgepikte sub-Sahara Afrikanen aan land brengen. De nieuwe populistische regering van Italië weigerde hen op te nemen. President Macron voer moralistisch uit tegen Rome, maar bleek boter op zijn hoofd te hebben. Oxfam Novib onthulde dat zijn land diezelfde vluchtelingen terugstuurt naar Italië zodra ze in Frankrijk komen. Macron ligt inmiddels zowel van rechts (een artikel van de rechtse filosofe Chantal Delsol) als van links (een analyse van de linkse meningen binnen La République en Marche, de partij van Macron, en de Parti Socialiste) onder vuur. Uiteindelijk verklaarde de Spaanse stad Valencia zich bereid de vluchtingen aan land te helpen; ze zullen morgen in Spanje aankomen.
Dit geval draait om 629 mensen (de Aquarius kan er slechts 500 huisvesten). Nog vele gevallen zullen volgen, schrijft de Franse pers. In Frankrijk haalt de zaak nog steeds de voorpagina's en radio- en TV-uitzendingen. Knack laat vanmorgen weten dat de Italiaanse regering naast Artsen zonder Grenzen nog twee NGO's de toegang tot Italiaanse havens wil gaan weigeren.

In Le Figaro verscheen een achtergrondartikel dat de affaire Aquarius analyseert als een bedreiging voor de Europese eenheid. De EU liet Italië (dat in het Zuiden dicht bij Afrika ligt) met het immigrantenprobleem zitten. Inmiddels is het een probleem waar we niet meer uitkomen als miljoenen mensen toestromen. Over die toekomst heeft Henk Breman het als oorzaak van nog grotere vraagstukken waar de EU in de komende jaren voor kan komen te staan als Afrika zijn landbouwvraagstuk niet oplost. Hopelijk ziet de lezer door dit interview hoe relevant agronomisch correct denken is om de vrede en eenheid in Europa te bewaren. In de pers wordt die link niet gelegd, terwijl het probleem schrijnend groot en evident is. Slechts de gevolgen, maar niet oorzaak, worden besproken.
Dit artikel afdrukken