De sluiting van de nieuwe runderslachterij van Vion in Leeuwarden is niet te wijten aan technische problemen, maar aan "willekeur van de NVWA-keuringsartsen." Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komt het door slechtere kwaliteit van koeien uit het Noorden van ons land.
Vorige week besloot Vion de runderslachterij, die pas sinds maart open is, tijdelijk stil te leggen. Volgens Vion om een aantal technische 'kinderziektes' op te sporen en grondig op te lossen. Ook gaf Vion aan in contact te zijn met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) om "het verschil in keuringsresultaten beter te duiden". We schreven het al: in Leeuwarden wordt 1 op de 20 runderen afgekeurd, op andere lokaties is dat minder dan 1 op de 50.
Volgens Boerderij is "willekeur van NVWA-keuringsartsen" het hoofdmotief van de sluiting. Het boerenblad schrijft: "Volgens Vion keuren sommige keuringsartsen van de NVWA tot 10% van de dieren af, terwijl het landelijke gemiddelde in Nederland varieert van 1,5% tot 1,8%. Oorzaak zou zijn dat er in Leeuwarden wordt gekeurd door een nieuwe lichting heel streng opgeleide keuringsartsen. Deze keuringsartsen zouden een heel eigen interpretatie loslaten op de EU-regels en vooral afgaan op hun eigen inzicht (discretionaire bevoegdheid), daar geen discussie over dulden en ook geen goede begeleiding van bovenaf krijgen in de NVWA. Dat zou zijn omdat er een angstcultuur in de organisatie heerst."
De NVWA herkent zich niet in dit beeld. Boerderij: "De NVWA wijst dat als onzin van de hand en stelt dat in het noorden van Nederland al jaren veel meer runderen worden afgekeurd dan in het Zuiden. Ter onderbouwing daarvan wijst de NVWA niet alleen op de afkeuringspercentages van runderen, maar ook op verschillende problemen en rechtszaken bij noordelijke slachterijen vanwege de welzijns- en andere problemen met koeien. Een verdere cijfermatige onderbouwing bij de afkeuringspercentages per regio en kwaliteitsklassen van de aangevoerde runderen, kan de NVWA echter niet geven."
De oplossing ligt voor de hand: stuur een team uit Tilburg (Vions andere runderslachterijlokatie) naar Leeuwarden en laat ze daar een week keuren. Volgens de NVWA gaat dat dezelfde uitkomsten opleveren. Vion zegt daar al regelmatig op te hebben aangedrongen. Maar tot nu toe was dat "niet bespreekbaar". Vion heeft er nu genoeg van. Gesprekken, op alle niveaus en zelfs bij minister Carola Schouten hebben niets opgeleverd. "Een juridische procedure, vanwege het strenge NVWA-keuringsbeleid, wordt niet uitgesloten," aldus Boerderij.
Dit artikel afdrukken
Volgens Boerderij is "willekeur van NVWA-keuringsartsen" het hoofdmotief van de sluiting. Het boerenblad schrijft: "Volgens Vion keuren sommige keuringsartsen van de NVWA tot 10% van de dieren af, terwijl het landelijke gemiddelde in Nederland varieert van 1,5% tot 1,8%. Oorzaak zou zijn dat er in Leeuwarden wordt gekeurd door een nieuwe lichting heel streng opgeleide keuringsartsen. Deze keuringsartsen zouden een heel eigen interpretatie loslaten op de EU-regels en vooral afgaan op hun eigen inzicht (discretionaire bevoegdheid), daar geen discussie over dulden en ook geen goede begeleiding van bovenaf krijgen in de NVWA. Dat zou zijn omdat er een angstcultuur in de organisatie heerst."
De NVWA herkent zich niet in dit beeld. Boerderij: "De NVWA wijst dat als onzin van de hand en stelt dat in het noorden van Nederland al jaren veel meer runderen worden afgekeurd dan in het Zuiden. Ter onderbouwing daarvan wijst de NVWA niet alleen op de afkeuringspercentages van runderen, maar ook op verschillende problemen en rechtszaken bij noordelijke slachterijen vanwege de welzijns- en andere problemen met koeien. Een verdere cijfermatige onderbouwing bij de afkeuringspercentages per regio en kwaliteitsklassen van de aangevoerde runderen, kan de NVWA echter niet geven."
De oplossing ligt voor de hand: stuur een team uit Tilburg (Vions andere runderslachterijlokatie) naar Leeuwarden en laat ze daar een week keuren. Volgens de NVWA gaat dat dezelfde uitkomsten opleveren. Vion zegt daar al regelmatig op te hebben aangedrongen. Maar tot nu toe was dat "niet bespreekbaar". Vion heeft er nu genoeg van. Gesprekken, op alle niveaus en zelfs bij minister Carola Schouten hebben niets opgeleverd. "Een juridische procedure, vanwege het strenge NVWA-keuringsbeleid, wordt niet uitgesloten," aldus Boerderij.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit is een herkenbaar fenomeen ook in het programma de Raad Kamer was er discussie over de verschillende interpretatie van de rechters in ons land. Ook daar bleek dat de rechtsongelijkheid schokkend is. Zijn de opleidingen en de persoonlijke kwaliteiten wel voldoende, of spelen andere zaken een rol in deze? Of is het een maatschappelijk probleem?
#1 Arnold. Het zal wel te maken hebben met ego's. Mensen die zichzelf ineens veel wanen op een plekkie en in een baantje en daar ge- of misbruik van maken. What's new? Vraag is; Hoe recht te breien? Kun je de Ik-God zo maar corrigeren?
Tja, tis me wat met die NVWA; ik kan ook vaker refereren aan fouten die ze maken dan aan zaken die ze goed aanpakken en oplossen.
Enige terughoudendheid lijkt mij wel op zijn plaats. Wie weet zeker dat de NVWA er werkelijk naast zit, voor hetzelfde geld worden er ook veel slechte koeien aangevoerd (nieuw slachthuis heeft nog geen vaste inkoop en handelaren hebben wellicht afzet genoeg voor goede koeien via reeds bestaande slachtuizen waar ze liever niet met rommel aankomen).
Daarnaast zal een karkas wel gewoon in de koeling blijven en lijkt mij bij onenigheid herkeuring een mogelijkheid.
"NVWA wil in overleg met Vion over Leeuwarden", meldt Boerderij. Waarover zal worden gesproken wil de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) niet zeggen, maar wel dat de autoriteit hiertoe heeft besloten na de 'noodkreet' van Vion.
"Geen van de betrokken partijen wil nog vooruit lopen op een eventuele uitkomst van het overleg of concrete mededelingen doen. Bijvoorbeeld over het weer open gaan van de nog gloednieuwe slachterij in Leeuwarden", aldus Boerderij.