"Ik vind het fantastisch!" reageert boer Jan van den Broek, die de deelnemers van de Doehetzelfkip begeleidt. Hoe meer reuring, hoe beter. Alleen een beetje jammer dat de nadruk nu weer speciaal op het slachten gelegd wordt. Dat overkwam de familie Beks, een van de deelnemende gezinnen, dit weekend ook al. Het AD kopte in eerste instantie: "Loïs (7) en Tijmen (10) slachten straks hun eigen kip", om er vervolgens gauw 'opeten' van te maken.

Laat je kip adopteren
De Partij voor de Dieren (PvdD) roept in een persbericht de deelnemers aan het Doehetzelfkip-project op "hun kippen af te staan ter adoptie, waarna de Partij voor de Dieren zal zorg dragen voor een levenslang pensioen voor de kippen. In ruil voor het afstaan van ‘hun’ kippen krijgen de deelnemers als compensatie het gewicht van de kippen in 100% plantaardige kipnuggets aangeboden, die hetzelfde smaken, maar waar geen dier aan te pas gekomen is."

"Ik snap het niet," is de reactie van deelnemer Maaike de Reuver. "Het hele project is bedoeld om je bewust te maken van waar je vlees vandaan komt, waarom moeten deze kippen dan ineens in leven blijven? Ik hoef geen vegetarische kipnuggets, want ik eet vlees. En liever het vlees van deze kippen, waarvan ik weet hoe ze groot geworden zijn, dan van een anoniem supermarktbeest."

'Verkeerde voorbeeldwerking'
Volgens de PvdD gaat er een verkeerde voorbeeldwerking vanuit "als de suggestie gewekt wordt dat mensen vrij zijn hun dieren zelf te slachten en op te eten. Het project balanceert op de rand van wat de Nederlandse wet toestaat en om die reden heb ik ook Kamervragen gesteld. Daar wilde ik het niet bij laten, ik gun de kippen een beter lot dan gedood te worden met een knuppel om opgegeten te worden," zegt Femke Merel van Kooten-Arissen in het persbericht.

Zo legt de PvdD jammer genoeg de verkeerde accenten. Het project Doehetzelfkip is namelijk juist opgezet als bewustwording rondom het brede vraagstuk van de vleesconsumptie, tot en met de impact op klimaat en bodem. "Ben je je er van bewust en ben je bereid een dier te doden om vlees te eten? Dat is de vraag die de doehetzelfkip-kist stelt aan consumenten," legt initiatiefnemer Vera Bachrach (van Experimenteel Productiehuis Jansen Jansen Bachrach & Landshoff) uit. De deelnemers maken letterlijk hun eigen kippenvlees. Stuk voor stuk willen ze ervaren hoe dat is, en of het hun houding ten opzichte van vlees eten gaat beïnvloeden. "Of ik word een verstokte vegetariër, of een bewuste vleeseter," klonk het bij de start.

Bewustwording
Het aanbod van de PvdD is aan dovemansoren gericht. De deelnemers zullen er geen gebruik van maken. En het slachten dan, straks? Jeroen Beks: "We gaan onder begeleiding van een expert slachten. Dus we gaan onze kippen niet doodknuppelen zoals dat nu op social media rondzingt. In feite doen we niks anders dan wat een slager doet. PvdD zou juist blij moeten zijn met dit project en met mensen die het bewustzijn rondom onze vleesconsumptie en de implicaties daarvan vergroten." Dat vindt ook minister Carola Schouten, die schrijft: "Dergelijke projecten kunnen juist ook een bijdrage leveren aan het vergroten van de bewustwording van de consument."

Het is vooral een symbolisch aanbod, concludeert het Doehetzelfkippen-project. Bachrach: "In Nederland worden elke dag zo'n 1,5 miljoen kippen geslacht. We hebben het hier over maar 24 doehetzelfkippen die door de deelnemers zorgvuldig, respectvol en met aandacht worden geslacht en zeer bewust worden opgegeten." Of, zoals Jan van den Broek zegt: "Waar hebben we het over? Het zijn slachtkuikens, die worden niet oud want die groeien in 2 tot 3 maanden volledig uit hun krachten. Dan moet de PvdD alsnog nadenken over wat ze met die kippen aanmoeten."
Dit artikel afdrukken