Vorige week bereikte de prijs van een kilo Noorse exportzalm €8,35. Een absolute piek, volgens het FD. Bloomberg legt uit hoe dat komt.
De hoge prijs hangt samen met een tegenvallende productie in Noorwegen; door de koude winter groeien de zalmen minder hard. In tegenstelling tot eerdere berichten van de FAO die van de verwachting uitgingen dat er genoeg zalm zou zijn, viel ook in Chili (na Noorwegen de tweede producent ter wereld) de productie tegen. Daardoor ontstaat een schaarste, die wereldwijd de handelsprijzen opjaagt. Onderwijl stijgt bovendien de vraag; in Zuid-Korea, Taiwan en China lag die dit eerste kwartaal 40% hoger dan vorig jaar. Dat gecombineerde effect veroorzaakt de hoge prijzen.
Tel daarbij op dat de kwekers zich nadrukkelijk willen houden aan de strenger geworden regels én consumenteneisen ten aanzien van het gebruik van antibiotica en "de zalmprijs explodeert", schrijft De Standaard. Daarom valt er, zegt een visgroothandelaar, vandaag in Noorwegen "meer geld te verdienen met zalm dan met olie". Van alle zalm profiteert de Noorse het meest van de hoge prijzen omdat de Noren bekend staan om hun kwaliteit.
De consument is gewaarschuwd: zalm wordt flink duurder in de winkel.
Dit artikel afdrukken
Tel daarbij op dat de kwekers zich nadrukkelijk willen houden aan de strenger geworden regels én consumenteneisen ten aanzien van het gebruik van antibiotica en "de zalmprijs explodeert", schrijft De Standaard. Daarom valt er, zegt een visgroothandelaar, vandaag in Noorwegen "meer geld te verdienen met zalm dan met olie". Van alle zalm profiteert de Noorse het meest van de hoge prijzen omdat de Noren bekend staan om hun kwaliteit.
De consument is gewaarschuwd: zalm wordt flink duurder in de winkel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Cécile, bekijk deze docu en je zou een ander artikel schrijven denk ik - en nooooooit meer Noorse (kweek)zalm eten. Onvoorstelbaar, wat een troep.
“Tel daarbij op dat de kwekers zich nadrukkelijk willen houden aan de strenger geworden regels én consumenteneisen ten aanzien van het gebruik van antibiotica” en “omdat de Nooren bekend staan om hun kwaliteit”... Vreemd - is het roer de afgelopen jaren écht omgegaan?!?
Richard, volgens de Noren is maar 1% van de zalm met antibiotica behandeld. Heb je redenen om daar ernstig aan te twijfelen? Tik dan op Google in Norway+salmon+antibiotics.
Aldus de slager, na de keuring van z’n eigen vlees? Ah, bijna geen antibiotica meer nodig omdat ze de vissen nu vaccineren! Jawel...
“Fortunately, consumers can feel good consuming Norwegian ocean-farmed salmon. That’s because antibiotics are no longer an issue in Norwegian aquaculture, since less than 1% of all salmon are treated. Effective vaccines and preventative measures are the reasons that Norway's aquaculture industry barely uses any antibiotics today.”
Oh ja, 1 miljoen ton zalm per jaar, dat is dus 1.000.000.000 kilo vis. Gelukkig is dat vaccineren geautomatiseerd... En wat ze dan inspuiten kan heeeeeeeelemaal geen kwaad!
The vaccine is injected into the abdomen of salmon during their fresh-water phase using an automated process. “This achievement was the result of a strong collaboration between government, farmers, industry and the fish farming association,” Dr Midtlyng says. “All parties involved recognized that they could not continue using massive amounts of antibiotics.”
Adriaan, je kunt hier voortdurend reageren dat je het erg vindt (3 maal is wel genoeg, vind je niet?).
Je kunt ook zeggen dat je geen grootschalige dierlijke teelt wilt. Een beetje zal altijd nodig zijn omdat dieren - net als mensen - elkaar aansteken als ze ziek zijn.
Geen dieren, betekent vooral plantaardige teelt. Ook die is grootschalig en ook daar speelt een soortgelijk vraagstuk. Maar laten we daar niet onder dit berichtje een hele boom over opzetten. Daar zijn andere plekken op Foodlog veel geschikter voor.