Griekse, Italiaanse en Spaanse kinderen behoren tot de dikste van Europa, blijkt uit nieuwe data. Dat is schrikken, is het mediterrane voedingspatroon dan toch niet zo gezond als gedacht? De waarheid ontnuchtert. Mediterrane kinderen eten allang niet meer volgens het mediterrane dieet. Ze eten - en drinken - westers. Binnen Europa eten de Zweedse kinderen nog het meest mediterraan.
"Het mediterrane dieet bestaat niet meer voor kinderen in landen rondom de Middellandse Zee", zegt Joao Breda van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Sterker nog, Zweedse kinderen eten méér vis, tomaten en olijfolie dan kinderen uit Zuid-Europa.
'Voedingstransitie' die verwestert
Behalve dat kinderen in veel Europese landen te weinig fruit en groente eten en te veel zout, suiker en vet binnen krijgen, bewegen ze ook nauwelijks. “Gebrek aan beweging is een van de belangrijkste problemen in Zuid-Europese landen,” aldus Breda. “In de jaren zestig had een man op Kreta nog 3.500 calorieën per dag nodig, omdat hij steeds de berg op en af ging.” Die tijd is voorbij.
In Zuid-Europa is het besef inmiddels doorgedrongen en komen overheden in actie. “De mediterrane landen zijn zich bewust van het probleem en proberen er iets aan te doen”, zegt Breda. Het aantal kinderen met overgewicht daalt licht. Maar hij maakt zich ernstig zorgen over de kinderen in landen die grenzen aan de noord-oostelijke rand van het Middellandse Zeegebied waar kinderobesitas - nu nog - vrijwel niet voorkomt: Tajikistan, Turkmenistan en Kazachstan. In deze landen is een 'voedingstransitie' aan de gang, waarbij het traditionele voedingspatroon verwestert. De consumptie van frisdrank met suiker onder Tajikistaanse kinderen stijgt.
Dit artikel afdrukken
Zweedse kinderen eten méér vis, tomaten en olijfolie dan kinderen uit Zuid-EuropaGroente, fruit, vis en olijfolie, bouwstenen van het mediterrane dieet zijn in Zuid-Europese landen vervangen door snoep, snacks en suikerrijke drankjes. Met als gevolg dat inmiddels van de kinderen op Cyprus 43% te zwaar is of zelfs obees. Ook in Griekenland, Italië en Spanje is meer dan 40% van de kinderen te dik. Dat blijkt uit data van de WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), met data uit 40 landen. De landen met de laagste kinderobesitascijfers zijn Frankrijk, Noorwegen, Ierland, Letland en Denemarken, met percentages tussen de 5 en 9%.
'Voedingstransitie' die verwestert
Behalve dat kinderen in veel Europese landen te weinig fruit en groente eten en te veel zout, suiker en vet binnen krijgen, bewegen ze ook nauwelijks. “Gebrek aan beweging is een van de belangrijkste problemen in Zuid-Europese landen,” aldus Breda. “In de jaren zestig had een man op Kreta nog 3.500 calorieën per dag nodig, omdat hij steeds de berg op en af ging.” Die tijd is voorbij.
In Zuid-Europa is het besef inmiddels doorgedrongen en komen overheden in actie. “De mediterrane landen zijn zich bewust van het probleem en proberen er iets aan te doen”, zegt Breda. Het aantal kinderen met overgewicht daalt licht. Maar hij maakt zich ernstig zorgen over de kinderen in landen die grenzen aan de noord-oostelijke rand van het Middellandse Zeegebied waar kinderobesitas - nu nog - vrijwel niet voorkomt: Tajikistan, Turkmenistan en Kazachstan. In deze landen is een 'voedingstransitie' aan de gang, waarbij het traditionele voedingspatroon verwestert. De consumptie van frisdrank met suiker onder Tajikistaanse kinderen stijgt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Grootste afnemers van ketchup: Zweden (bron Heinz).
Grootste eters van pizza: Noren (bron: persmap Anuga Keulen).
Viel me op in Sardinië, een Blue Zone die toch als gezond bekend staat, dat elke morgen de schoolkinderen een paar rondjes om de school aan het rennen waren. En van die populatie kinderen was bijna de helft overgewichtig en bewoog zich zwaar hijgend en puffend in een slakkengang om de school. Dat was een schril contrast met de kwieke 90+ers die ik tegenkwam. Binnen een decennium of twee geen Blue Zone meer, gok ik.
#2 Otto. Volgens mij zijn die Blue Zones alleen maar gezonder omdat er genetisch een selectie heeft plaatsgevonden op de gezondsten. En de genenpool niet al te groot is. Kijk voor de lol maar eens waar ze liggen. Allemaal plekken die ofwel een niet al te groot eiland zijn, of in heel onherbergzame, lang van de buitenwereld afgesneden gebieden.
Met de moderne migraties, inclusief het toerisme zal het alleen daarom al bij de meeste snel gedaan zijn met de uitzonderingspositie.
Veronica #3 Net als de gezonde populaties uit het boek Voeding & fysieke degeneratie: afgezonderd zijn ze nog gezond, gaan ze modern worden ze ziek. Toont aan dat tradities op gebied van voeding heel waardevol kunnen zijn en niet zomaar vervangen moeten worden. Helemaal niet als niet gezondheid maar geld en gemak de grootste drijfveren zijn.
Wat een mooie voorbeelden maar de conclusie is wil je gezond blijven eet overwegend traditioneel en verzet voldoende arbeid. In de jaren 90 voorspelde een professor uit Maastricht ons al dat de grootste obesitas en voedsel gerelateerde problemen gaan ontstaan in de oosterse landen. Omdat men gewend is mager schraal voedsel te eten en men het westerse eetpatroon gaat kopiëren. Mijn vraag was toen, wat doen jullie met die kennis? Het antwoord laat zich raden.