"Het mediterrane dieet bestaat niet meer voor kinderen in landen rondom de Middellandse Zee", zegt Joao Breda van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Sterker nog, Zweedse kinderen eten méér vis, tomaten en olijfolie dan kinderen uit Zuid-Europa.

Zweedse kinderen eten méér vis, tomaten en olijfolie dan kinderen uit Zuid-Europa
Groente, fruit, vis en olijfolie, bouwstenen van het mediterrane dieet zijn in Zuid-Europese landen vervangen door snoep, snacks en suikerrijke drankjes. Met als gevolg dat inmiddels van de kinderen op Cyprus 43% te zwaar is of zelfs obees. Ook in Griekenland, Italië en Spanje is meer dan 40% van de kinderen te dik. Dat blijkt uit data van de WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), met data uit 40 landen. De landen met de laagste kinderobesitascijfers zijn Frankrijk, Noorwegen, Ierland, Letland en Denemarken, met percentages tussen de 5 en 9%.

'Voedingstransitie' die verwestert
Behalve dat kinderen in veel Europese landen te weinig fruit en groente eten en te veel zout, suiker en vet binnen krijgen, bewegen ze ook nauwelijks. “Gebrek aan beweging is een van de belangrijkste problemen in Zuid-Europese landen,” aldus Breda. “In de jaren zestig had een man op Kreta nog 3.500 calorieën per dag nodig, omdat hij steeds de berg op en af ging.” Die tijd is voorbij.
In Zuid-Europa is het besef inmiddels doorgedrongen en komen overheden in actie. “De mediterrane landen zijn zich bewust van het probleem en proberen er iets aan te doen”, zegt Breda. Het aantal kinderen met overgewicht daalt licht. Maar hij maakt zich ernstig zorgen over de kinderen in landen die grenzen aan de noord-oostelijke rand van het Middellandse Zeegebied waar kinderobesitas - nu nog - vrijwel niet voorkomt: Tajikistan, Turkmenistan en Kazachstan. In deze landen is een 'voedingstransitie' aan de gang, waarbij het traditionele voedingspatroon verwestert. De consumptie van frisdrank met suiker onder Tajikistaanse kinderen stijgt.
Dit artikel afdrukken