Onder het motto hoor en wederhoor, hier de kant van Iglo over het artikel van gisteren.
Wat vinden jullie hier nou van?
Het Voedingscentrum vindt het jammer dat Iglo een nieuw product introduceert dat bestaat uit visfilet en spinazie. Spinazie is een nitraatrijke groente. In combinatie met vis kan nitraat ongezonde stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente.
Sommige groenten bevatten veel nitraat. Behalve voor spinazie geldt dat bijvoorbeeld voor sla, andijvie, bietjes, venkel en bleekselderij. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk: alleen bij zeer grote hoeveelheden. Maar nitraat kan worden omgezet in nitriet. Dat gebeurt onder andere tijdens de spijsvertering. Ook bij het bewaren en bereiden van nitraatrijke groente kan nitriet ontstaan.
Nitriet kan weer veranderen in nitrosamines. Dat gebeurt onder andere wanneer het in aanraking komt met eiwitten uit vis, schaal- of schelpdieren. Nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn. Dat betekent dat ze na verloop van tijd tumoren kunnen veroorzaken. Dierproeven hebben deze mogelijkheid aangetoond.
Voorzorg
Het is nog niet duidelijk wat bij mensen het effect van nitrosamines uit voedsel is. Het specifieke risico van nitraat en nitriet in voedsel is moeilijk aan te tonen. Ook via andere wegen, zoals sigarettenrook, krijgen mensen nitrosamines binnen. Bovendien kunnen andere stoffen in voedsel de vorming van nitriet en nitrosamines remmen. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine C en andere zogenaamde antioxidanten.
Hoe 'erg' het is om nitraatrijke groente bij de vis te eten, is dus moeilijk te zeggen. Het is vooral uit voorzorg dat het Voedingscentrum adviseert te kiezen voor nitraatarme groente bij vis en schaal- en schelpdieren. Er zijn immers volop alternatieven. Nitraatarm zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, courgette, komkommer, prei, spruiten, tomaat, witlof en worteltjes.
bron: Voedingscentrum
Dit artikel afdrukken
Wat vinden jullie hier nou van?
Het Voedingscentrum vindt het jammer dat Iglo een nieuw product introduceert dat bestaat uit visfilet en spinazie. Spinazie is een nitraatrijke groente. In combinatie met vis kan nitraat ongezonde stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente.
Sommige groenten bevatten veel nitraat. Behalve voor spinazie geldt dat bijvoorbeeld voor sla, andijvie, bietjes, venkel en bleekselderij. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk: alleen bij zeer grote hoeveelheden. Maar nitraat kan worden omgezet in nitriet. Dat gebeurt onder andere tijdens de spijsvertering. Ook bij het bewaren en bereiden van nitraatrijke groente kan nitriet ontstaan.
Nitriet kan weer veranderen in nitrosamines. Dat gebeurt onder andere wanneer het in aanraking komt met eiwitten uit vis, schaal- of schelpdieren. Nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn. Dat betekent dat ze na verloop van tijd tumoren kunnen veroorzaken. Dierproeven hebben deze mogelijkheid aangetoond.
Voorzorg
Het is nog niet duidelijk wat bij mensen het effect van nitrosamines uit voedsel is. Het specifieke risico van nitraat en nitriet in voedsel is moeilijk aan te tonen. Ook via andere wegen, zoals sigarettenrook, krijgen mensen nitrosamines binnen. Bovendien kunnen andere stoffen in voedsel de vorming van nitriet en nitrosamines remmen. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine C en andere zogenaamde antioxidanten.
Hoe 'erg' het is om nitraatrijke groente bij de vis te eten, is dus moeilijk te zeggen. Het is vooral uit voorzorg dat het Voedingscentrum adviseert te kiezen voor nitraatarme groente bij vis en schaal- en schelpdieren. Er zijn immers volop alternatieven. Nitraatarm zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, courgette, komkommer, prei, spruiten, tomaat, witlof en worteltjes.
bron: Voedingscentrum
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En nitraat/nitriet was juist gerehabilliteerd met het bietensapbericht van gisteren als bewaker van de bloeddruk. Beter is dus vis bij het ontbijt (oude Hollandse gewoonte) en 's avonds de nitraatrijke groente. En geen Vitamine-C-rijke groente tegelijk eten. Broccoli ook bij het ontbijt. Of broccolisap.
Ik vind het prima dat het Voedingscentrum die "standaardcombinatie" van vis met spinazie probeert te doorbreken. En stom van Iglo dat ze 'm in een pakje stoppen.
Toch serveert menig restaurant bepaalde vissoorten op een bedje van spinazie.
Ed
Overdrijven we niet een beetje?
Hoeveel van deze Kombino moet je verorberen om de beoogde kanker te krijgen? Hoe groot is de kans dat dit gevaar andere kansen op ongeneeslijke ziekten overtreft?
En welke combinaties van voedsel zullen deze gevaren vergroten?
Off topic. Vrijdaghumor op woensdag. Moest vandaag maandverband kopen voor mijn vrouw. Moet nu 'always83' intypen om deze reactie te kunnen plaatsen.
Pjotr, spinazie is toch groen?
Ik moet hier nu training94 ingeven. Ah ja, in '94 liep ik een scherpe tijd 100 meter achter de feiten aanlopen. /_°
Je hebt overigens gelijk: in België wordt er toch raar gekeken naar deze discussie en hetstandpunt van het voedingscentrum.