Nederlandse aardbeien van de volle grond sterven uit, schrijft het FD. De grote Hollandse telers schakelen over op kassenteelt. Dat doen ze om de Spaanse import uit de supermarkten te verdrijven. Die liggen vroeger in het voorjaar en later in de herfst in de Nederlandse supermarktschappen vanwege het langere teeltseizoen in het Zuiden.

Planten in kassen kunnen ook buiten de klassieke seizoenen aardbeien dragen. Inmiddels richten 10 grootschalige bedrijven zich op de 'bedekte teelt', op steeds grotere oppervlakken. Dat legt de boeren geen windeieren, maar meer vierkante meters kunnen problemen opleveren. Hoe huisvest je bijvoorbeeld extra Poolse plukkers en (vooral) pluksters. Dutch Berries in de Bommelerwaard wil bijvoorbeeld 400 werknemers huisvesten op het bedrijfsterrein, maar de gemeente Zaltbommel is daar niet blij mee.
Volgens het CBS komt nu nog 75% van de Nederlandse aardbeien van de volle grond. Ze worden geteeld door 450 aarbeiboeren. In 2006 waren dat er nog 850 en lag de opbrengst lager dan nu. Opschalen, bedekken en weg met de seizoenen; dat lijkt de trend.
Het Financieele Dagblad - De Hollandse aardbei komt straks alleen nog uit de kas
  • Deel
Druk af