De NVWA heeft bij onderzoek geconstateerd dat een beperkt aantal vleesverwerkende bedrijven sulfiet heeft gebruikt om vlees een verse, rode kleur te geven terwijl dit verboden is. De NVWA kwam het sulfietgebruik op het spoor tijdens een inspectie bij een producent van diepvriesgehakt.
Aanleiding was een melding over maskeren van bedorven vlees met sulfiet. Het vlees bleek niet bedorven, maar gebruik van sulfiet kon wel worden bevestigd. De bevinding leidde tot het uit de handel halen van 200 ton gehakt. Na verder onderzoek bij de leverancier van het additief kwam de NVWA nog meer bedrijven op het spoor die sulfiet gebruikten. In totaal trof de NVWA bij 13 vleesverwerkers sulfiet aan in het vlees. Ze kregen een bestuurlijke boete.
In totaal heeft de NVWA een beperkte groep van 21 slagers geïnspecteerd naar aanleiding van onderzoek naar de leveranties van de sulfietverstrekker. Hierbij werden ook monsters genomen van gehakt. Van de bezochte bedrijven gaf het merendeel direct toe het additief sulfiet in gehakt en gehaktproducten te hebben gebruikt. Bij hen werd het gehakt in beslag genomen, bemonsterd en vernietigd. Bij andere bedrijven gaven de in het NVWA lab onderzochte monsters de doorslag. 1 van de monsters bevatte bijna 5 gram sulfiet per kilogram vlees.
NVWA - Verboden toevoeging sulfiet aangetroffen in gehakt
Aanleiding was een melding over maskeren van bedorven vlees met sulfiet. Het vlees bleek niet bedorven, maar gebruik van sulfiet kon wel worden bevestigd. De bevinding leidde tot het uit de handel halen van 200 ton gehakt. Na verder onderzoek bij de leverancier van het additief kwam de NVWA nog meer bedrijven op het spoor die sulfiet gebruikten. In totaal trof de NVWA bij 13 vleesverwerkers sulfiet aan in het vlees. Ze kregen een bestuurlijke boete.
In totaal heeft de NVWA een beperkte groep van 21 slagers geïnspecteerd naar aanleiding van onderzoek naar de leveranties van de sulfietverstrekker. Hierbij werden ook monsters genomen van gehakt. Van de bezochte bedrijven gaf het merendeel direct toe het additief sulfiet in gehakt en gehaktproducten te hebben gebruikt. Bij hen werd het gehakt in beslag genomen, bemonsterd en vernietigd. Bij andere bedrijven gaven de in het NVWA lab onderzochte monsters de doorslag. 1 van de monsters bevatte bijna 5 gram sulfiet per kilogram vlees.
Poeh hee, 5 gram sulfiet in een kilootje gehakt! Daarvoor moet je 133 flessen van deze wijn opdrinken. Of dertien flessen voor een hamburgertje van een ons. En ik maar denken dat vlees gekleurd werd met betanine, bietenrood.
Overigens bevat bier ook sulfiet en het etiket van een Spaanse fles bronwater vermeldde een hoeveelheid van 100 milligram sulfiet in een liter bronwater.
IJsbrand Velzeboer over sulfiet en gehakt.
Sulfiet is al sinds 1951 verboden om in vlees te gebruiken. Desondanks zijn er de afgelopen 65 jaar horden slagers voor het gebruik ervan veroordeeld. Vooral toen de ‘Keuringsdienst Van Waren’ nog voldoende bemand was en optrad. Slagers werden zelfs veroordeeld tot een paar weken gevang en in menig slagerij kwam daardoor de loop er gelukkig nooit meer in.
‘Van de bezochte bedrijven gaf het merendeel direct toe het additief sulfiet in gehakt en gehaktproducten te hebben gebruikt.’
Dit toegeven door het merendeel klinkt alsof het een verzachtende omstandigheid betreft. Maar wat moet je anders als je onder het bloed met het mes nog in de hand naast het slachtoffer wordt betrapt?
Alternatieve kop:
Frauderende slagers verantwoordelijk voor zinloze dood van 3571 varkens.
Natuurlijk is het geschikt voor diervoeding en is vernietiging een ecologische misdaad. Het is zelfs geschikt als mensenvoeding, maar het mag niet.