De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt nieuwe richtlijnen op voor verzadigd vet en transvet. Het publiek mag meedenken. Deze update (de vorige richtlijnen dateren uit 1989 en 2002) moet het risico op hart- en vaatziekten bij volwassenen en kinderen verder verlagen. Overmatige consumptie van verzadigde vetten en transvetten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
De WHO vraagt organisaties, professionals én consumenten uiterlijk 1 juni 2018 commentaar te leveren op de conceptversie. Ondertussen beoordelen ook externe experts de richtlijnen. Met de ontvangen feedback stelt de WHO Guidelines Review Committee voor eind 2018 de definitieve richtlijnen op.

Verzadigde vetten zitten in dierlijke producten zoals vlees, melk en boter maar ook in sommige plantaardige producten zoals chocolade en cacaoboter. Transvetten komen vooral voor in industrieel bewerkte levensmiddelen zoals donuts, koekjes en taart.

Over de schadelijkheid van vetten wordt al decennia geruzied; het dispuut raakt niet van tafel omdat de ene wetenschapper vanuit de stof kijkt en de ander vanuit het patroon waarbinnen die geconsumeerd wordt.
WHO - Call for public comments on the draft WHO Guidelines: Saturated fatty acid and trans-fatty intake for adults and children
  • Deel
Druk af