De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt nieuwe richtlijnen op voor verzadigd vet en transvet. Het publiek mag meedenken. Deze update (de vorige richtlijnen dateren uit 1989 en 2002) moet het risico op hart- en vaatziekten bij volwassenen en kinderen verder verlagen. Overmatige consumptie van verzadigde vetten en transvetten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
De WHO vraagt organisaties, professionals én consumenten uiterlijk 1 juni 2018 commentaar te leveren op de conceptversie. Ondertussen beoordelen ook externe experts de richtlijnen. Met de ontvangen feedback stelt de WHO Guidelines Review Committee voor eind 2018 de definitieve richtlijnen op.
Verzadigde vetten zitten in dierlijke producten zoals vlees, melk en boter maar ook in sommige plantaardige producten zoals chocolade en cacaoboter. Transvetten komen vooral voor in industrieel bewerkte levensmiddelen zoals donuts, koekjes en taart.
Over de schadelijkheid van vetten wordt al decennia geruzied; het dispuut raakt niet van tafel omdat de ene wetenschapper vanuit de stof kijkt en de ander vanuit het patroon waarbinnen die geconsumeerd wordt.
WHO - Call for public comments on the draft WHO Guidelines: Saturated fatty acid and trans-fatty intake for adults and children
De WHO vraagt organisaties, professionals én consumenten uiterlijk 1 juni 2018 commentaar te leveren op de conceptversie. Ondertussen beoordelen ook externe experts de richtlijnen. Met de ontvangen feedback stelt de WHO Guidelines Review Committee voor eind 2018 de definitieve richtlijnen op.
Verzadigde vetten zitten in dierlijke producten zoals vlees, melk en boter maar ook in sommige plantaardige producten zoals chocolade en cacaoboter. Transvetten komen vooral voor in industrieel bewerkte levensmiddelen zoals donuts, koekjes en taart.
Over de schadelijkheid van vetten wordt al decennia geruzied; het dispuut raakt niet van tafel omdat de ene wetenschapper vanuit de stof kijkt en de ander vanuit het patroon waarbinnen die geconsumeerd wordt.
Eeeeeeeh, oh, moeten we nu weer bang zijn voor verzadigde vetten??????
Het publiek mag meedenken? Dan heb ik bij voorbaat weinig vertrouwen in de richtlijnen... Al is het gelukkig niet mogelijk om anoniem mee te denken en moet je als meedenker wel een DOI (declaration of interest) invullen. Ook is er nog een expert panel dat zich buigt over de concept-richtlijnen. Het lijkt me geinig om t.z.t. te zien wat de verschillen zijn tussen de concept- en de definitieve richtlijnen.
#1 Astrid,
Ze hebben het niet over bang zijn voor verzadigde vetten op zich, maar over de Overmatige consumptie van verzadigde vetten en transvetten.
En na de verzadigd vet richtlijnen ook de overmatige consumptie van geraffineerd linolzuur – Ω-6 vet – waarmee bijna al het voorbewerkt voedsel is doordrenkt dan ook eindelijk eens aanpassen en vernieuwen.
Dit zo gezonde meervoudig onverzadigde vetzuur (althans volgens professor, dokter, diëtist en VC) verhoogt juist de kans op hart- en vaatziekten. Vooral als je je brood doorlopend besmeurt met margarines, er mee bakt en braadt, evenals met zonnebloem-, mais- en sojaolie, en veel slaatjes en sausjes nuttigt bewijs je je lichaam een overmatig slechte dienst en jaag je de kosten voor de gezondheidszorg op tot nog groter hoogten. Waardoor ook mijn premie nog hoger wordt.