IJsmakers en gebakproducenten gaan op verschillende manieren met de prijsstijging om. De grotere partijen stappen over op synthetisch vanilline. Ambachtelijke producenten halen noodgedwongen een deel van hun smaken uit het assortiment. Voor Nederlandse ijsbereiders Is er een lichtpuntje: sinds enkele jaren groeit er in ons land ‘Nedervanille’ in de kas. Zo is er in ieder geval lokaal vanille beschikbaar. Door de schaarste zal de prijs niet dalen.
IJsmakers en gebakproducenten gaan op verschillende manieren met de prijsstijging om. De grotere partijen stappen over op synthetisch vanilline. Ambachtelijke producenten halen noodgedwongen een deel van hun smaken uit het assortiment. Voor Nederlandse ijsbereiders Is er een lichtpuntje: sinds enkele jaren groeit er in ons land ‘Nedervanille’ in de kas. Zo is er in ieder geval lokaal vanille beschikbaar. Door de schaarste zal de prijs niet dalen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Naast de veel gebruikte chemisch-synthetische vanilline is er nog een biobased alternatief: vanilline verkregen door fermentatie. Het Zwitsers-Amerikaanse biotechnologiebedrijf Evolva is gespecialiseerd in de productie van natuur-identieke vanilline en andere additieven met hoge toegevoegde waarde. Met behulp van synthetische biologie bouwen ze de stofwisselingsroutes voor o.a. vanilline, resveratrol (een stof uit de schil van blauwe druiven met -geclaimde- gezondheidsbevorderende werking) en de zoetstof stevia in (bakkers-)gist (Saccharomyces).
Evolva wil deze producten graag vermarkten als 'natuurlijk'. De in Canada gevestigde ETC Group en Friends of the Earth wijzen op de mogelijke verdringing van echte, van orchideeën afkomstige natuurlijke vanille, die door ongeveer 100.000 families in Madagascar, de Comoren en Mexico wordt geproduceerd. Zij verzetten zich daarom tegen het gebruik van de aanduiding 'natuurlijk' en willen dat de 'synbio' productiewijze van dergelijke producten duidelijk wordt geëtiketteerd.
Geeft niet, dan wordt dat ijsje weer een luxe product voor een feestje ipv een dagelijkse snack of zelfs eten zoals velen het beschouwen...........