Nog geen gram kwamen ze aan, de muizen van een team wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen, schrijft De Standaard. Op een dieet dat voor mensen gelijk zou staan aan elke dag pizza en hamburgers bouwden de muizen geen vetweefsel op. Ze verloren zelfs hun eetlust voor het vetrijke voedsel. Het geheim? Bij deze muizen was het enzym NAMPT uitgeschakeld, schrijven de Deense onderzoekers ze in het vakblad Molecular Metabolism. Gewone muizen, mét NAMPT, werden moddervet.

NAMPT is een afkorting voor nicotinamidefosforibosyltransferase, en speelt een nog niet helemaal begrepen rol in de stofwisseling.
Uit andere studies was al gebleken dat het enzym iets te maken heeft met dik worden, obese mensen hebben er hogere concentraties van in hun bloed. Maar hoe het werkt, weet niemand precies.

Bij mensen zijn ligt dat soort genetische manipulatie en fokprogramma's minder voor de hand liggend als oplossing om obesitas te bestrijden
Helaas levert het onderzoek geen instant recept op tegen de obesitas-epidemie. We kunnen niet zonder NAMPT. Het stofje speelt een cruciale rol in de productie van NAD in het menselijk lichaam. NAD is een molecuul dat overal in het lichaam tijdelijk overtallige elektronen opvangt in onder meer de energiehuishouding van de spieren. Daarnaast vergt het een uitgebreid genetisch manipulatieprogramma. Muizen kun je net zo vaak kruisen en manipuleren tot je dieren hebt zonder het enzym. Bij mensen zijn dat soort genetische manipulatie en fokprogramma's minder voor de hand liggend als oplossing om obesitas te bestrijden. Bovendien lijken leverproblemen te ontstaan bij de vetvrije non-NAMPT muizen.

Toch denken de onderzoekers op een spoor te zitten waarvan de resultaten straks toepasbaar zijn in de praktijk. Ze hopen met hun nieuwe inzichten andere biochemische stoffen te kunnen ontdekken die de eetlust remmen of de bloedsuikerspiegel beter reguleren. Ze denken dat ‘aangetaste’ vetcellen (zonder NAMPT) een soort noodsignaal versturen dat het lichaam vertelt dat het moet stoppen met eten. Als ze die signaalstof kunnen vinden, kan die - denken ze - veiliger gebruikt worden om eetlust te remmen, dan het botweg uitschakelen van NAMPT-enzym.

Dit artikel afdrukken