Migraine, zesde op het top-tienlijstje van ernstige ziekten van de WHO, is ontstaan toen de mens uit Afrika naar het noorden trok, schrijft Faqt.

Een team van het Duitse Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie meent, dat homo sapiens een koudereceptor ontwikkelde, gekoppeld aan het TRPM8-gen, die hem in staat stelde om beter met het ruige weer in Europa om te gaan. De prijs voor een warmer lijf was het optreden van migraine. Het TRPM8-gen komt, net als migraine, onder mensen van Nigeriaanse afkomst nauwelijks voor. Bij Finnen daarentegen komt het gen algemeen voor.

Cluster
Leuk verzonnen, zegt Arn van den Maagdenberg, hoogleraar neurogenetica van het Leids UMC in Trouw. Maar hij heeft nooit gemerkt dat migraine in Finland vaker voorkomt, en het lage cijfer uit Nigeria is mogelijk te wijten aan een slechte registratie. Van den Maagdenberg houdt liever vast aan het moderne inzicht dat niet één factor bepalend is voor een ziektebeeld, maar een heel complex van aspecten. De Leidse wetenschapper noemt migraine daarom liever een gevolg van “een heel cluster van genetische variaties en omgevingsfactoren, die allemaal het risico een klein beetje vergroten.”

De mening van Van den Maagdenberg wordt ondersteund door de uitkomsten van eveneens recent uitgekomen Amerikaans-Italiaans onderzoek van Brennan en Pietrobon. Het bracht de genetische variaties in 1589 Finse families die meer dan gemiddeld last hebben van migraine.

Ze konden aantonen dat die gedachte definitief de prullenbak in kan
Meer of minder genetische en zelfs niet-genetische factoren
Al eerder ontdekten Brennan en Pietrobon een veertigtal genetische variaties die geassocieerd zijn met het risico op migraine. In hun jongste onderzoek wilden ze het weten of ze het effect daarvan op alle veelvoorkomende varianten konden beschrijven. Dat deden ze om uit te kunnen sluiten dat - zoals vroeger werd gedacht - verschillende typen migraine allemaal een specifieke genetische verklaring hebben. Ze konden aantonen dat die gedachte definitief de prullenbak in kan. Of je een ernstige of minder ernstige vorm van migraine hebt, is vooral een kwestie van de aanwezigheid van meer of minder genetische risicofactoren. Waarom, zoals in 2005 werd aangetoond, onder Nederlanders en Belgen duidelijk meer migraine voorkomt dan elders in Europa is daarmee nog niet verklaard. Mogelijk hangt de aard en ernst van de migraine die een mens kan ontwikkelen dus zelfs van nog meer, maar niet-genetische factoren af. Voorlopig blijft het een raadsel waarom van twee mensen met een min of meer gelijk genetisch risicoprofiel de ene wel last krijgt van migraine en de andere niet.
Dit artikel afdrukken