Begin april werden de eerste ziektegevallen gemeld en inmiddels zijn er 121 slachtoffers in 25 Amerikaanse staten, liet de Amerikaanse gezondheidsautoriteit US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gisteren weten. Eén persoon is overleden aan de besmetting met E.coli O157:H7, 52 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Daarvan hebben 14 patiënten het zogeheten HUS-syndroom ontwikkeld, een ernstige vorm van nierfalen. Het CDC spreekt van een 'bijzonder virulente variant'.

Oorzaak lastig te achterhalen
Eén van de grootste uitdagingen waar de voedselautoriteiten voor staan bij een uitbraak, is het opsporen van de oorzaak. Denk nog maar eens terug aan de EHEC-crisis van 2011, die eerst aan komkommers, toen aan tomaten en uiteindelijk aan kiemgroenten toegeschreven werd. Toen vorig jaar in Amerika verschillende mensen ziek werden van het eten van tex-mex fastfoodketen Chipotle, werd het ziekmakende ingrediënt ondanks uitgebreide onderzoeken helemaal niet gevonden. Dit keer hadden de autoriteiten een mazzeltje. Nadat het CDC had laten weten een E.coli-uitbraak te onderzoeken, werden in Alaska een aantal gedetineerden ziek - in gevangenissen komen opvallend vaak voedselinfecties voor. De gevangenis bleek romaine-sla gekocht te hebben van een slakweker in de Yuma-regio in Arizona. Yuma is in de wintermaanden de belangrijkste nationale leverancier van groente voor Amerikaanse supermarkten.

Wat volgde was een waarschuwing aan consumenten en restaurants om alle romaine-sla weg te gooien
Sla-paniek
Wat volgde was een waarschuwing aan consumenten en restaurants om alle romaine-sla weg te gooien en zeker niet op te eten, tenzij zeker was dat de sla niet uit Yuma afkomstig was. Wat daarop weer volgde, was een paniekgolfje waarbij consumenten en masse hun sla dumpten, restaurants in alle toonaarden bezworen dat hun sla toch echt uit Californië en niet Yuma kwam, en er acute schaarste aan romaine-sla - het hoofdingredient van de in de VS geliefde Caesarsalade - ontstond.

In Yuma is het romaine-seizoen inmiddels afgelopen. Toch handhaaft het CDC, nu de eerste dode is gevallen, vooralsnog de waarschuwing "Do not serve or sell any romaine lettuce from the Yuma, Arizona, growing region. This includes whole heads and hearts of romaine, chopped romaine, baby romaine, organic romaine, and salads and salad mixes containing romaine lettuce. Restaurants and retailers should ask their suppliers about the source of their romaine lettuce." De slapaniek zal er verder door toenemen omdat consumenten het product niet meer vertrouwen net zoals dat in Europa gebeurde tijdens de EHEC-crisis. Ook telers van veilig product kunnen er mee blijven zitten. Zo groot kan de impact van een infectie zijn in de eigentijdse grootschaligheid van groenteteelt.



Dit artikel afdrukken