Daag leerlingen en studenten in het voedingsonderwijs uit 'het voedsel van de toekomst' te bedenken en waar komen ze mee? Pizza, zoutjes en frisdrank. Duurzaam, dat wel.
De voedingsmiddelenindustrie heeft moeite met het vervullen van zijn vacatures. Dat geldt in België net zo goed als in Nederland. Om Belgische studenten in voeding en technologie te laten ervaren hoe aantrekkelijk de sector is, organiseert de Belgische koepelorganisatie Fevia al 10 jaar de innovatiewedstrijd Food At Work Student Awards. “Door leerlingen en studenten zelf een innovatief voedingsproduct te laten ontwikkelen, prikkelen we hen om later een carrière uit te bouwen in onze sector”, vertelt Jan Vander Stichele van Fevia Vlaanderen.
Dit jaar ontwikkelden dertig deelnemende jongerenteams hun innovatieve voedingsproduct van de toekomst. Het leverde een keur aan producten op met oplossingen voor restproducten. Een vakjury koos de winnaars. De eerste prijs werd gewonnen door 'Bizza', een pizzadeeg van eigen bodem met bierdraf, bierwort en biergist van lokale brouwers. Er waren verder ook prijzen voor de Vlaamse 'Fibercracker with bacon', een vezelrijk aperitiefkoekje met aroma van spek dat gebruik maakt van restvezels uit de fruitsapindustrie en afsnijdsels van spek, en voor de Waalse 'Abricotam', een frisdrank op basis van hergebruikte siroop van abrikozenconserven, algen en zeewier. Allemaal producten met een wat gezonder randje dan hun gebruikelijke varianten.
Dit artikel afdrukken
Dit jaar ontwikkelden dertig deelnemende jongerenteams hun innovatieve voedingsproduct van de toekomst. Het leverde een keur aan producten op met oplossingen voor restproducten. Een vakjury koos de winnaars. De eerste prijs werd gewonnen door 'Bizza', een pizzadeeg van eigen bodem met bierdraf, bierwort en biergist van lokale brouwers. Er waren verder ook prijzen voor de Vlaamse 'Fibercracker with bacon', een vezelrijk aperitiefkoekje met aroma van spek dat gebruik maakt van restvezels uit de fruitsapindustrie en afsnijdsels van spek, en voor de Waalse 'Abricotam', een frisdrank op basis van hergebruikte siroop van abrikozenconserven, algen en zeewier. Allemaal producten met een wat gezonder randje dan hun gebruikelijke varianten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dirk Barendregt #6 Waarom niet? Als we toch bezig zijn, kan dat vast ook geregeld worden.
Martijn, wordt de smaak van vlees dan ook in het DNA ingeprogrammeerd?Is haring dan ook een optie?En hoe is het dan met de vruchtvorm?
Het echte voedsel van de toekomst is 'vruchtvlees'; genetische gemodificeerde planten die vruchten produceren met de samenstelling (qua eiwit/vitamines/mineralen) van vlees.
Het is geweldig om van varkensvoer menseneten te maken. Rivella!
Maar eten van de toekomst?
Ooit beweerde een Wageningse hoogleraar dat het mogelijk is om zonder tussenkomst van koeien, van gras kaas te maken. Het is er nog niet van gekomen. De toekomst wil nog niet erg.
Wouter #1, ik begrijp iets nog niet: 'maar dicht bij huis'. Hoe bedoel je dat?
De studenten maken de diervoederindustrie een beetje armer, dacht ik toen ik het nieuws las. Wat heb jij in hoofd, verder weg?