De voedingsmiddelenindustrie heeft moeite met het vervullen van zijn vacatures. Dat geldt in België net zo goed als in Nederland. Om Belgische studenten in voeding en technologie te laten ervaren hoe aantrekkelijk de sector is, organiseert de Belgische koepelorganisatie Fevia al 10 jaar de innovatiewedstrijd Food At Work Student Awards. “Door leerlingen en studenten zelf een innovatief voedingsproduct te laten ontwikkelen, prikkelen we hen om later een carrière uit te bouwen in onze sector”, vertelt Jan Vander Stichele van Fevia Vlaanderen.

Dit jaar ontwikkelden dertig deelnemende jongerenteams hun innovatieve voedingsproduct van de toekomst. Het leverde een keur aan producten op met oplossingen voor restproducten. Een vakjury koos de winnaars. De eerste prijs werd gewonnen door 'Bizza', een pizzadeeg van eigen bodem met bierdraf, bierwort en biergist van lokale brouwers. Er waren verder ook prijzen voor de Vlaamse 'Fibercracker with bacon', een vezelrijk aperitiefkoekje met aroma van spek dat gebruik maakt van restvezels uit de fruitsapindustrie en afsnijdsels van spek, en voor de Waalse 'Abricotam', een frisdrank op basis van hergebruikte siroop van abrikozenconserven, algen en zeewier. Allemaal producten met een wat gezonder randje dan hun gebruikelijke varianten.
Dit artikel afdrukken