Tussen 2007-2014 verspilden Amerikanen bijna 150.000 ton voedsel per dag, ruim 400 gram per persoon per dag. Om al dat weggegooide voedsel te produceren is 30 miljoen hectare land nodig (7% van het totale akkerland van de VS) en 16 biljoen liter irrigatiewater. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die de verbanden tussen voedingskwaliteit, voedselverspilling en milieueffecten onderzocht, schrijft Phys.org.
Hoe gezonder het eetpatroon - hoe meer groenten en fruit -, hoe meer verspilling. Van de 22 soorten voedsel die in het onderzoek aan de orde kwamen, werden fruit, groenten en gemengde groente- en fruitgerechten (39%) het meest verspild, gevolgd door zuivel (17%) en vlees en gemengde vleesgerechten (14%). Daarnaast constateerden de onderzoekers dat voor gezondere eetpatronen weliswaar minder akkerland nodig is, maar dat deze tot grotere verspilling in irrigatiewater en pesticiden leidden. Leer consumenten hoe ze verse groenten en fruit moeten bewaren en klaarmaken, wat het verschil is tussen een plekje en bederf en verbeter de houdbaarheidsdatum, zijn onder meer aanbevelingen om de voedselverspilling terug te dringen.
Phys.org - People waste nearly a pound of food daily: study
Hoe gezonder het eetpatroon - hoe meer groenten en fruit -, hoe meer verspilling. Van de 22 soorten voedsel die in het onderzoek aan de orde kwamen, werden fruit, groenten en gemengde groente- en fruitgerechten (39%) het meest verspild, gevolgd door zuivel (17%) en vlees en gemengde vleesgerechten (14%). Daarnaast constateerden de onderzoekers dat voor gezondere eetpatronen weliswaar minder akkerland nodig is, maar dat deze tot grotere verspilling in irrigatiewater en pesticiden leidden. Leer consumenten hoe ze verse groenten en fruit moeten bewaren en klaarmaken, wat het verschil is tussen een plekje en bederf en verbeter de houdbaarheidsdatum, zijn onder meer aanbevelingen om de voedselverspilling terug te dringen.
Verontrustende cijfers. Ik vraag me af of het PlanetProof-concept hier voldoende rekening mee houdt. Op hun website, onder het kopje Productie en Consumptie zie ik alleen 'Voorlichting aan consumenten' staan. Recepten voor verwerking van verlepte groenten en fruit in soepen en sauzen?
Varkens gaan houden!
#7, Jos. Eten varkens geen gemengde gerechten?
Zie ook het goede ervan in: als ze alles opaten werden ze nog dikker.
#3. Zou het? Volgens het artikel:'Hoe gezonder het eetpatroon - hoe meer groenten en fruit -, hoe meer verspilling'.
Uit eigen ervaring bij McDonalds USA begin 70'er jaren:
hele tonnen op voorraad gebakken hamburgers weggegooid die te lang op een klant wachten.
Alles perfect uitgekiend en geïnstrueerd op de "McDonalds University".
Als je klant ook maar een seconde te lang bij je MacDo-zaak op zijn hamburger zou moeten wachten, of als de bun wat slap geworden mocht zijn, dan gaat die verwende klant immers misschien wel naar de Burger King, en als er ook maar een klein plekje op een banaan zit gooi je hem toch weg, nietwaar? Ben benieuwd of dat ook bij het onderzoek betrokken is.
Afgrijselijk pervers systeem uiteraard, dat er per Amerikaan elke dag bijna een pond eten wordt weggegooid, terwijl er - NB ook in de VS zelf! - nog steeds honger geleden wordt.
Dat er relatief toch meer gezond vers spul weggegooid zou worden verbaast niet:
ongezond industrieel voer zit vol - soms jarenlang "vers" houdende - chemie.
P.S.: Van dezelfde Universiteit Vermont ook een artikel dat aangeeft dat men met de
intensieve melkveehouderij in Vermont met ons Holland vergelijkbare problemen heeft.